Απομένουν λίγες ημέρες πριν από την ανακοίνωση των τιμολογίων ρεύματος Οκτωβρίου και αρχίζει σιγά- σιγά να ξεκαθαρίζει το τοπίο σε σχέση με το που θα διαμορφωθούν οι τιμές. Η υποχώρηση της ζήτησης -που συμβαδίζει με την υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού- και η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου σχηματίζουν τη μεγάλη εικόνα στην Ευρώπη. Σε ό,τι έχει να κάνει με το φυσικό αέριο, η ενδεχόμενη αύξηση της ζήτησης, από τον επόμενο μήνα λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Επίσης, δύο παράμετροι μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών: αφενός η συντήρηση ορισμένων εξαγωγικών εγκαταστάσεων στη Νορβηγία, αφετέρου η ισχυρότερη ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ασία, η οποία θα αφήνει λιγότερα φορτία για την Ευρώπη. Υπενθυμίζεται πως πέρσι, τέτοια περίοδο ήταν οι απεργίες στη Chevron που δημιουργούσαν αναταράξεις στην αγορά σε σχέση με την προμήθεια αερίου, ενώ φέτος είναι η αβεβαιότητα που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Δίπλα σε αυτά τα δεδομένα παραμένει ανοιχτό το ζήτημα των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που άρχισαν να καταγράφονται από τον Ιούλιο. Οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ουκρανία περιόρισαν τη διαθέσιμη ενέργεια και το ερώτημα βέβαια είναι τι πρόκειται να γίνει σε λίγο διάστημα όταν οι χαμηλές θερμοκρασίες θα απαιτήσουν ακόμα μεγαλύτερα φορτία για εξαγωγή προς την Ουκρανία, οι ενεργειακές υποδομές της οποίας, έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες.

Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο ενέργειας σήμερα η μέση τιμή της μεγαβατώρας κινείται στα 99 ευρώ, ενώ η μέση τιμή από την 1η του μήνα κινείται στα 118 ευρώ, από 128 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ήταν ένα μήνα πριν. Υπό τη σκιά αυτών των δεδομένων, οι πάροχοι ενέργειας φαίνεται πως θα διατηρήσουν στα ίδια επίπεδα με τις τιμές Σεπτεμβρίου τα τιμολόγια Οκτωβρίου. Η Protergia για ακόμα μια φορά θα προσφέρει το ειδικό τιμολόγιο στα 15,99 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Την ίδια τιμή προσφέρει από τον περασμένο Ιούλιο. Το ίδιο ισχύει και για το πρόγραμμα Protergia Home Value Simple που θα προσφέρεται στα 13,67 λεπτά, για το πρόγραμμα Protergia Home Value Easy στα 9,09 λεπτά και τέλος για το Protergia Home Value Fair που θα προσφέρεται στα 13,4 λεπτά. Στην ίδια κατεύθυνση πάντως, δηλαδή είτε της διατήρησης των τιμολογίων στα επίπεδα Σεπτεμβρίου είτε ακόμα και της μικρής μείωσής τους θα κινηθούν και τα τιμολόγια άλλων παρόχων, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energygame.gr με εκπροσώπους των οποίων συνομίλησε. Αφού δημοσιευτούν οι τιμές των τιμολογίων των παρόχων τότε και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα πάρει τις οριστικές αποφάσεις για το αν θα δοθούν επιδοτήσεις στο «πράσινο» τιμολόγιο. Πάντως, με τα έως τώρα δεδομένα το ενδεχόμενο αυτό φαίνεται να απομακρύνεται.

Πράσινα – Μπλε – Πορτοκαλί τιμολόγια

Την ίδια ώρα, ανοιχτό παραμένει το ερώτημα σε σχέση με τη διατήρηση ή όχι των «πράσινων» τιμολογίων και τον επόμενο χρόνο. Υπενθυμίζεται, πως με βάση την υπουργική απόφαση για το Ειδικό Τιμολόγιο αυτό δύναται να επιλέγεται από τους καταναλωτές και μετά την 31η Δεκεμβρίου 2024. Παράγοντες της αγοράς περιμένουν την ίδια ώρα να υπάρχει ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου για τα «πορτοκαλί» τιμολόγια. Ωστόσο, τονίζουν πως το ζήτημα δεν είναι απλά να είναι έτοιμα τα πληροφοριακά τους συστήματα, γιατί αυτό έχει γίνει ήδη για τις ανάγκες του τιμολογίου Γ22(Επαγγελματικό), αλλά να προωθηθούν οι «έξυπνοι» μετρητές. Ενδιαφέρον πάντως έχει το γεγονός πως εξετάζεται στο ΥΠΕΝ ως σκέψη να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο τα «μπλε» τιμολόγια. Δηλαδή, με το να μετακινούνται με «αυτόματο» τρόπο σε αυτά οι καταναλωτές, όπως ακριβώς έγινε με τα «πράσινα». Αυτό το σενάριο βέβαια εξετάζει συναντά δυσκολίες, καθώς η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχει το απαιτούμενο βάθος. Υπενθυμίζεται, πως στα μπλε τιμολόγια, ουσιαστικά οι πάροχοι που τα προσφέρουν προαγοράζουν συγκεκριμένα φορτία. Επομένως, για να πάμε σε μια τέτοια λύση σίγουρα θα απαιτούσε ένα συνολικό σχεδιασμό.

Διαβάστε ακόμη