Η κατασκευή της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής» ολοκληρώθηκε. Η μονάδα ανήκει στους ομίλους ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil και έχει ισχύ 877 MW. Πρόκειται για μία μεγάλη ιδιωτική επένδυση, της το οποίας το συνολικό κόστος άγγιξε τα 375 εκατομμύρια ευρώ. Η μονάδα αυτή πρόκειται να αναβαθμίσει τη σημασία που έχει η Θράκη για το ενεργειακό σύστημα της Ελλάδας, ενώ αναμένεται να δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας στην περιοχή. Σύμφωνα με τοπικό μέσο, η έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας των ομίλων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Motor Oil θα γίνει τους επόμενους μήνες.

Η κατασκευή του εργοστασίου προχώρησε με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ οι μοναδικές καθυστερήσεις παρατηρήθηκαν πριν την έναρξη της κατασκευής, δηλαδή στη διάρκεια των αδειοδοτήσεων.

Η νέα μονάδα ως καύσιμο θα χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο, ενώ υπάρχει πρόβλεψη στο μέλλον να χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό του συγκεκριμένου ορυκτού καυσίμου μαζί με υδρογόνο. Υπενθυμίζεται πως τις προηγούμενες ημέρες η μονάδα προμηθεύτηκε από τον ΔΕΣΦΑ τις πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για δοκιμαστικές εργασίες. Επιπλέον, όπως είχε αναφέρει το energygame.gr, πρόσφατα η «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής» έγινε μέλος της spot αγοράς ενέργειας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Η διάρκεια κατασκευής της μονάδας διήρκησε δυόμιση χρόνια.

Η περιοχή της Θράκης αναβαθμίζεται. Πέραν της νέας μονάδας των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil, σε εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες για την ολοκλήρωση νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην Αλεξανδρούπολη. Η μονάδα θα έχει ισχύ 840 MW, ενώ μέτοχοι της εταιρείας είναι η ΔΕΗ Α.Ε. με ποσοστό 51%, η ΔΕΠΑ Εμπορίας με ποσοστό 29% και η Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου με ποσοστό 20%. Τα έργα αυτά, σε συνδυασμό και με την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του FSRU Alexandroupolis, η οποία έχει προγραμματιστεί για την 1η Οκτωβρίου, θα μετατρέψουν τη Θράκη σε «ενεργειακό κόμβο». Μάλιστα, η τοποθεσία της περιοχής, κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία, αλλά και την Τουρκία, την καθιστά ακόμη πιο σημαντική για την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια.

Διαβάστε ακόμη