Ενθαρρυντικές ενδείξεις αποκλιμάκωσης των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος -με τη βοήθεια για τη σημερινή ημέρα και μαζικών φθηνών εισαγωγών ηλεκτρισμού- καταγράφονται το τελευταίο διάστημα. Οι ενδείξεις αυτές γεννούν ελπίδες υπέρβασης (τουλάχιστον για το ορατό μέλλον) της «μίνι περιφερειακής κρίσης», που αποτυπώθηκε με πολύ υψηλότερες τιμές σε σχέση με τις αγορές της Δυτικής Ευρώπης (και ακραία υψηλές τιμές τις βραδινές ώρες) τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, προκαλώντας ισχυρούς πονοκεφάλους στην κυβέρνηση.
Η μέση χονδρεμπορική τιμή στην Προημερήσια Αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας διαμορφώνεται σήμερα στα 99,21 ευρώ με ημερήσια μείωση κατά 12,7%, κάτι που αποδίδεται κατά κύριο λόγο σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς στην ημερήσια αύξηση κατά 77% των εισαγωγικών ροών, αντισταθμίζοντας τόσο τη μείωση κατά 16% της εκτιμώμενης παραγωγής από ΑΠΕ όσο και την μικρή αύξηση της ζήτησης. Κατά τη σημερινή ημέρα δεν προβλέπονται εξάλλου έντονες ενδοημερήσιες διακυμάνσεις, με την ελάχιστη τιμή στα 65 ευρώ/MWh και τη μέγιστη στα 155 ευρώ/MWh. Στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής, το φυσικό αέριο έχει μερίδιο 41,71%, οι ΑΠΕ 28,15%, οι εισαγωγές αγγίζουν το 20%, τα υδροηλεκτρικά καταλαμβάνουν το 3,39% ενώ επανεμφανίζεται και ο λιγνίτης (2,53%) με την προγραμματισμένη λειτουργία για κάποιες ώρες της μονάδας της Μελίτης.
Έξι ημέρες πριν κλείσει ο Σεπτέμβριος, η μέση τιμή για το μήνα που διανύουμε διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στα 119,17 ευρώ/MWh, έναντι 129,83 ευρώ/MWh τον Αύγουστο, 135,18 ευρώ/MWh τον Ιούλιο και 98,89 ευρώ/MWh τον Ιούνιο (πριν ξεκινήσουν οι έκτακτες παρεμβάσεις). Το Σεπτέμβριο του 2023, η μέση τιμή ήταν 101,95 ευρώ/MWh. Εάν η πτωτική τάση συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο το ΥΠΕΝ να σημάνει την παύση των επιδοτήσεων στα νοικοκυριά για τον Οκτώβριο, θέλοντας να σηματοδοτήσει την επιστροφή στην κανονικότητα.
Διαβάστε ακόμη