Ακόμη ένα βήμα έγινε τις τελευταίες ώρες, ώστε να κλείσουν και οι τελευταίες ρυθμιστικές εκκρεμότητες, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για να δοθεί από τον ΑΔΜΗΕ στη Nexans το Final Notice to Proceed για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου (Great Sea Interconnector). Χθες, τελικά σε τηλεδιάσκεψη μεταξύ της ΡΑΑΕΥ, της ΡΑΕΚ και του ΑΔΜΗΕ εγκρίθηκε το ποσό που αντιστοιχεί στις δαπάνες (capex) μέχρι το τέλος του 2025 που ανέρχεται στα 572 εκατ. ευρώ. Είχαν προηγηθεί το Σαββατοκύριακο αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις, με τη ΡΑΑΕΥ να επιδίδεται σε αγώνα δρόμου για να κλείσει και αυτή η εκκρεμότητα. Επίσης, στην τηλεδιάσκεψη τέθηκε και το ζήτημα της ανάκτησης από τον ΑΔΜΗΕ 48 εκατ. ευρώ, που αφορούν μελέτες καθώς και το τίμημα για την εξαγορά της Euroasia.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 48 εκατ. εγκρίθηκε τελικά το ποσό των 12 εκατ. ευρώ που αφορά μελέτη που πραγματοποιήθηκε για το τμήμα Κύπρος- Κρήτη, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα εξεταστεί η έγκριση του υπόλοιπου ποσού. Υπενθυμίζεται, πως πριν ένα χρόνο ο ΑΔΜΗΕ είχε προχωρήσει στην εξαγορά του Euroasia, με τον Διαχειριστή να αποκτά το ρόλο του project promoter στο εμβληματικό έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης- Κύπρου και Ισραήλ. Από και πέρα απομένει η επικύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο της συμφωνίας σε σχέση με τον επιμερισμό του γεωπολιτικού ρίσκου (50%-50%). Υπενθυμίζεται, πως ο γενικός κανόνας σε σχέση με την ανάκτηση των δαπανών προβλέπει τον επιμερισμό κατά 63% για τους Κύπριους καταναλωτές και κατά 37% για τους Έλληνες καταναλωτές.
Το σχόλιο της Nexans
Προηγήθηκε η ανακοίνωση της διακρατικής συμφωνίας, το περασμένο Σάββατο, που ήρθε να βάλει το έργο σε ακόμα πιο στέρεες βάσεις. Με φόντο τις εξελίξεις των προηγούμενων ημερών, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, με ανάρτησή του στο LinkedIn, σημείωσε πως «ο Great Sea Interconnector θα συνδέσει για πρώτη φορά την Κύπρο με το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, επιταχύνοντας την ενεργειακή της μετάβαση και παρέχοντας σημαντικά οφέλη τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις. Ενισχύει επίσης τον ρόλο της Ελλάδας ως βασικού ενεργειακού κόμβου, διευκολύνοντας τη διασυνοριακή μεταφορά καθαρής ενέργειας». Ο διευθύνων σύμβουλος της Nexans, Christopher Guerin, σχολιάζοντας την ανάρτησή του κ. Μανουσάκη ανέφερε πως «Είναι τιμή για τη Nexans και όλες τις ομάδες να συμμετέχουν σε αυτό το ιστορικό έργο δίπλα σε συνεργάτες μας όπως ο ΑΔΜΗΕ, τους οποίους ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη τους». Με αυτό τον τρόπο αποτυπώνεται το θετικό κλίμα που υπάρχει τα τελευταία 24ωρα. Πλέον, το ενδιαφέρον στρέφεται και στις αποφάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για την είσοδο του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Great Sea Interconnector.
Ο οδικός χάρτης για τη μετοχική συμμετοχή της Κύπρου
Σε δηλώσεις του μετά τη σύνοδο των MED9 για την Ενέργεια, στη Λάρνακα ο υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Παπαναστασίου έκανε λόγο για ένα οδικό χάρτη, βάσει του οποίου, θα υπάρξει υλοποίηση της απόφασης για συμμετοχή του κυπριακού δημοσίου στον GSI. Ο κ. Παπαναστασίου έκανε λόγο βέβαια για «κάποιες προϋποθέσεις» και πως «σε αυτό το στάδιο υποδεικνύεται η δέουσα επιμέλεια, η οποία θα έχει νομικό και οικονομικό χαρακτήρα». Χωρίς, να αναφερθεί στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της μελέτης δέουσας επιμέλειας επεσήμανε πως αυτή θα ασχοληθεί με το νομικό και οικονομικό μέρος του έργου. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη προβλέπεται και η σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού. Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία αυτή θα είναι το «όχημα» που θα φιλοξενήσει το ποσοστό με το οποίο θα συμμετέχει η κυπριακή δημοκρατία στον Great Sea Interconnector και από όποιον άλλον δείξει επενδυτικό ενδιαφέρον.
Διαβάστε ακόμη