Πολυδιάσπαση χαρτοφυλακίων και αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, αναγνωρίζει ο αντιπρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), Γιάννης Μανιάτης, για το νέο Σώμα των Επιτροπών μόλις λίγες μέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση των ονομάτων και των αρμοδιοτήτων τους, μιλώντας σε συνέντευξή του στο Euractiv Ελλάδας.

Ο Ευρωβουλευτής τονίζει συγκεκριμένα ότι αυτό θα λειτουργήσει αρνητικά στην αποτελεσματικότητα της Επιτροπής, ενώ η επιλογή Φίττο στη θέση αντιπροέδρου είναι αδιαμφισβήτητα μια επιλογή που η Φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να επανεξετάσει σύντομα.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για τις επιτροπές στις οποίες συμμετέχετε, και ιδίως στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας όπου είστε τακτικό μέλος και φυσικά άρρηκτα συνδεδεμένη με το ακαδημαϊκό σας background;

Είμαι τακτικό μέλος στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας και αναπληρωματικό μέλος στις Επιτροπές Μεταφορών και Τουρισμού καθώς και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και την Επιτροπή Άμυνας και Ασφάλειας. Μία από τις βασικές μου προτεραιότητες, την οποία είχα την ευκαιρία να τη θέσω στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την ακρόασή της στην Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, είναι η μείωση και αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Στη χώρα μας, με ευθύνη της κυβέρνησης, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις πληρώνουν δυσανάλογα υψηλό κόστος ενέργειας, έως και εξαπλάσιο συγκριτικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες και έως τριπλάσιο σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε, με αποτέλεσμα τα ποσοστά ενεργειακής φτώχειας στη χώρα να είναι στα 2-3 υψηλότερα της Ευρώπης. Όπως πρόσφατα δημοσιεύτηκε, το ενεργειακό κόστος για τους οικιακούς καταναλωτές αντιστοιχεί σε 4 μισθούς ετησίως. Για την αντιμετώπιση αυτού του τόσο σημαντικού ζητήματος απαιτούνται συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, και στόχος μου είναι να πιέσω ώστε να εφαρμοστούν. Τα προγράμματα «Εξοικονομώ», που πρώτοι εμείς το 2011 ξεκινήσαμε, με τεράστια επιτυχία, πρέπει να σταματήσουν να μένουν σήμερα στις εξαγγελίες και τα ευχολόγια, καθώς μπορούν να συνεισφέρουν μείωση έως και 60% στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών. Επίσης, δεν επιτρέπεται ελάχιστες μεγάλες εταιρείες να εκμεταλλεύονται τον ηλεκτρικό χώρο της πατρίδας μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Γερμανία πάνω από το 40% της πράσινης ενέργειας παράγεται από ενεργειακές κοινότητες, συνεταιρισμούς, δήμους, και νοικοκυριά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη χώρα μας είναι κάτω από 5%. Η Ενεργειακή Δημοκρατία πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα.

Ως αντιπρόεδρος του S&D, ποια κριτήρια θα θέσει το κόμμα σας στην αξιολόγηση των Επιτρόπων; Μπορείτε να μας κάνετε μία πρόβλεψη για το νέο σώμα των Επιτρόπων;

Κύρια προτεραιότητά μας είναι μία Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών. Μετά την πρώτη ανάγνωση, είναι σαφές ότι υπάρχει πολυδιάσπαση χαρτοφυλακίων και αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, γεγονός που είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσει αρνητικά στην αποτελεσματικότητα της Επιτροπής. Για το λόγο αυτό, κατά τη διάρκεια των ακροάσεων που αναμένεται να ξεκινήσουν τον Νοέμβριο, περιμένουμε από τους υποψήφιους Επιτρόπους να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το τι προτίθενται να κάνουν τα επόμενα 5 χρόνια, ώστε να μπορούμε να τους κρίνουμε αναλόγως. Επίσης δεν μπορώ να μην σχολιάσω ως αρνητική εξέλιξη τον ορισμό ενός επιτρόπου από το κόμμα της Μελόνι, το οποίο βρίσκεται στα όρια της ακροδεξιάς, ως εκτελεστικού αντιπροέδρου. Θεωρώ ότι είναι μία απόφαση που η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να επανεξετάσει.

Στην Οριζόντια Ομάδα Εργασίας της Σοσιαλιστικής Ομάδας για τις Εξωτερικές Υποθέσεις στην οποία προεδρεύσατε, ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;

Έχω την τιμή να έχω εκλεγεί Αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας και να είμαι αρμόδιος για τις  Εξωτερικές σχέσεις, τα ζητήματα Άμυνας και Ασφάλειας καθώς και για τη Διεθνή Ενεργειακή Ασφάλεια και Συνεργασία. Στο πλαίσιο αυτό προεδρεύω και της Οριζόντιας Ομάδας Εργασίας για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, που συγκεντρώνει τους Σοσιαλιστές από 5 διαφορετικές Κοινοβουλευτικές Επιτροπές. Την περασμένη εβδομάδα, είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μία πρώτη συζήτηση για τις προτεραιότητές μας, που δεν μπορεί να είναι άλλες από την ενίσχυση της κοινής Εξωτερικής Πολιτικής, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκτήσει επιτέλους ισχυρή φωνή στο διεθνές περιβάλλον, καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης των αμυντικών δυνατοτήτων της Ένωσης, με την ανάπτυξη μίας ισχυρής Ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Στην αμυντική βιομηχανία η Ελλάδα, ως μια απο τις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό ΑΕΠ σε αμυντικούς εξοπλισμούς, μπορεί και πρέπει να συμμετάσχει στην πρώτη γραμμή. Η Ευρώπη πρέπει να μπορεί να είναι σε θέση να προστατεύει τους πολίτες της, από τη Φινλανδία και την Εσθονία μέχρι την Ελλάδα και την Κύπρο, από τις αναθεωρητικές δυνάμεις στα σύνορά της και όσους απειλούν τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της, ιδιαίτερα από χώρες οι οποίες καταπατούν το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Πως θα σχολιάζατε την έκθεση Ντράγκι για την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής οικονομίας;

Η έκθεση Ντράγκι είναι ένα πολύ σημαντικό κείμενο για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Οικονομίας, καθώς εντοπίζει πολύ εύστοχα τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον και καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε σε λίγα χρόνια να έχουμε μια Ευρώπη που θα ακμάζει και θα αναπτύσσεται προς όφελος των λαών της. Η Τεχνητή Νοημοσύνη, η ανταγωνιστική πράσινη μετάβαση, το ενισχυμένο κοινωνικό κράτος, και η αμυντική θωράκιση, αποτελούν βασικούς πυλώνες στους οποίους θα στηριχτούμε για ένα καλύτερο σήμερα και αύριο.

Διαβάστε ακόμη