Toν «κώδωνα του κινδύνου» για εκτεταμένες παρενέργειες από τις αρνητικές τιμές στις χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρισμού κρούουν οι Financial Times. Όπως επισημαίνεται στο σχετικό σχόλιο, η συχνότητα του φαινομένου -που έχει αναχθεί σε μείζον πρόβλημα και στην Ελλάδα- θα αυξηθεί, «προκαλώντας ηλεκτροσόκ τόσο στους επενδυτές, όσο και στους χαράκτες πολιτικής».
Οι αρνητικές τιμές προκύπτουν όταν οι καιρικές συνθήκες οδηγούν σε υπερπαραγωγή ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά που δεν καλύπτεται από τη ζήτηση. Μέχρι πρότινος, οι επιπτώσεις ήταν σχετικά συγκρατημένες, όμως το οκτάμηνο Ιανουάριος-Ιούλιος κατεγράφησαν 7.841 ώρες αρνητικών τιμών στις αγορές ηλεκτρισμού της Ευρώπης, που αποτελεί ρεκόρ σύμφωνα με το ICIS.
Σύμφωνα με τους FT, για τους επενδυτές σε ΑΠΕ, η αυξημένη συχνότητα των αρνητικών τιμών «σαφώς θα δοκιμάσει τα επιχειρηματικά μοντέλα». Είναι γεγονός ότι υπάρχουν τρόποι μέσω των οποίων οι developers μπορούν να αμβλύνουν την έκθεσή τους, όπως π.χ. με τη σύναψη PPA, αν και σύμφωνα με την Eurelectric οι ηλεκτροπαραγωγοί εκφράζουν προβληματισμό για τον ρυθμό σύναψης των σχετικών συμβολαίων. Μια άλλη «πολιτικά αμφιλεγόμενη λύση» θα ήταν η μονιμοποίηση της κρατικής στήριξης στις ΑΠΕ μέσω των συμβολαίων επί διαφοράς (CfDs) που εγγυώνται μια συγκεκριμένη τιμή αποζημίωσης ανά Μεγαβατώρα για περίπου 15 χρόνια, η οποία προσφέρει έναν βαθμό βεβαιότητας στους επενδυτές. Το συμπέρασμα των FT είναι ότι η ταχεία αύξηση των αρνητικών τιμών σημαίνει ότι το «βουνό των εγγράφων» που αφορούν στην μεταρρύθμιση των αγορών ενέργειας της ΕΕ θα γίνει ακόμα ψηλότερο…
Διαβάστε ακόμη