Μέχρι τέλος του έτους αναμένεται να βγουν στον «αέρα» τα δυναμικά τιμολόγια (με χρώμα σήμανσης πορτοκαλί), με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τους αρμόδιους φορείς, καθώς αποτελεί στοίχημα η εφαρμογή τους. Τα δυναμικά τιμολόγια θα προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία στους καταναλωτές και μετακίνηση της κατανάλωσης τις μεσημεριανές ώρες που καταγράφονται οι πιο «φθηνές» τιμές ενέργειας, λόγω της μεγαλύτερης διείσδυσης των φωτοβολταϊκών. Παράλληλα, με τη μετακίνηση της ζήτησης τις μεσημεριανές ώρες, δίνεται λύση τόσο στο ζήτημα των περικοπών ενέργειας λόγω της υπερπαραγωγής, όσο και στο ζήτημα των αιχμών της ζήτησης που παρουσιάζονται τις νυχτερινές ώρες, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των συμβατικών μονάδων. Να σημειωθεί βέβαια πως οι περισσότερες χώρες στην Ε.Ε. ακολουθούν μοντέλο ζωνικής τιμολόγησης στα νοικοκυριά και μόνο στη Σουηδία υπάρχει εμπειρία από δυναμική τιμολόγηση.

Μέχρι στιγμής δύο ήταν οι αποτρεπτικοί παράγοντες για την υλοποίηση των δυναμικών τιμολογίων: η απουσία του ρυθμιστικού πλαισίου και δεύτερον η απουσία των «έξυπνων» μετρητών. Σε ό,τι αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο, αυτό σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση τον Οκτώβριο. Τον Νοέμβριο θα βγει η υπουργική απόφαση που θα καλύπτει όλους τους πελάτες, ανεξαρτήτως τάσης και τον Δεκέμβριο αναμένεται να εφαρμοστούν. Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ του ΥΠΕΝ, του ΔΕΔΔΗΕ, της ΡΑΑΕΥ και εκπροσώπων των προμηθευτών. Στη σύσκεψη έγινε εκτενής αναφορά στη δημιουργία μιας πλατφόρμας από τον ΔΕΔΔΗΕ που θα διαχειρίζεται τα δεδομένα των μετρήσεων της δυναμικής τιμολόγησης. Κάθε προμηθευτής θα μπορεί να προσφέρει διαφορετικούς τύπους τιμολογίων. Σε πρώτη φάση θα γίνεται τιμολόγηση ανά ώρα.

Παράλληλα, στην ίδια σύσκεψη επισημάνθηκε από στελέχη της ρυθμιστικής αρχής το ζήτημα της προσυμβατικής ενημέρωσης των καταναλωτών, ώστε να γνωρίζουν οι καταναλωτές το ρίσκο που αναλαμβάνουν. Στο στάδιο αυτό των συζητήσεων παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της μεθοδολογίας υπολογισμού της τιμολόγησης των πορτοκαλί τιμολογίων, δηλαδή αν θα λαμβάνεται υπόψη η Αγορά Επόμενης Ημέρας (DAM) ή η Μεσοσταθμική Τιμή Αγοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες εκπρόσωποι των προμηθευτών υπογράμμισαν πως τα δυναμικά τιμολόγια δεν θα πρέπει να έχουν τα χαρακτηριστικά του «πράσινου», με άλλα λόγια θα πρέπει να υπάρχει ευελιξία στον καθορισμό των όρων τιμολόγησης, ενώ εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους ως προς το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των τιμολογίων, καθώς δεν γνωρίζουν εάν θα είναι έτοιμα τα πληροφοριακά τους συστήματα.

Σε ό,τι αφορά τους «έξυπνους» μετρητές έχει ξεκινήσει η εγκατάσταση τους, κυρίως σε πελάτες με «μεγάλες» καταναλώσεις. Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, έως το τέλος του έτους θα έχουν εγκατασταθεί 650.000 «έξυπνοι» μετρητές, που θα αντιστοιχούν στο 50% της συνολικής κατανάλωσης. Μέσα στην εβδομάδα η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων θα καλέσει τους προμηθευτές για το θέμα των «πορτοκαλί» τιμολογίων.

Κρατική επιχορήγηση 400 εκατ. ευρώ για την κάλυψη της «τρύπας» στον ΕΛΥΚΩ

Σημειώνεται τέλος ότι κατά τη σύσκεψη της Παρασκευής οι προμηθευτές έθεσαν προς το ΥΠΕΝ το θέμα της κάλυψης του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΕΛΥΚΩ) που διευρύνθηκε όταν κατά την ενεργειακή κρίση του 2022 η κυβέρνηση αξιοποίησε τους συγκεκριμένους πόρους για να χρηματοδοτήσει τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ επιβεβαίωσε τον σχεδιασμό για κάλυψη του ελλείμματος με κονδύλι ύψους 400 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2025, ώστε να αποφευχθεί το σενάριο της επιβάρυνσης των καταναλωτών μέσω της αύξησης της σχετικής χρέωσης στους λογαριασμούς ρεύματος.

Διαβάστε ακόμη