Η ιστορική συμφωνία σε σχέση με την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Κύπρο μπορεί να ήρθε κυριολεκτικά όταν τα πράγματα είχαν φτάσει στην «κόψη του ξυραφιού», όμως πλέον μπορούμε να μιλάμε σε μια νέα βάση και αυτό αποτυπώνεται από τις δηλώσεις αξιωματούχων, αλλά και στη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας και Κύπρου. Στη διακρατική συμφωνία επισημαίνεται η έγκριση της μεθοδολογίας του εσόδου από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου. Υπενθυμίζεται, πως η απόφαση της ΡΑΕΚ, της προηγούμενης Παρασκευής, εμπεριέχει δύο σημαντικά σημεία: την ανάκτηση από τον φορέα υλοποίησης ποσού 25 εκατ. ευρώ ανά έτος για 5 χρόνια (η αύξηση που θα επέλθει στους λογαριασμούς ρεύματος των Κυπρίων καταναλωτών θα «σβηστεί» μέσω επιδότησής τους από το Ταμείο Ρύπων) και την παράταση για 17 χρόνια του προνομιακού ποσοστού απόδοσης κεφαλαίου 8,3% στον φορέα υλοποίησης.
Ωστόσο, απομένει ακόμα μια απόφαση από τη ΡΑΕΚ που αφορά το έσοδο για το 2025. Σήμερα θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη για το θέμα, μεταξύ της ΡΑΑΕΥ, της ΡΑΕΚ και του ΑΔΜΗΕ. Αφού ξεκαθαρίσει πλήρως το ρυθμιστικό πλαίσιο, τότε θα ανοίξει ο δρόμος, ώστε να δοθεί στη Nexans το full notice to proceed για την κατασκευή του καλωδιακού τμήματος της διασύνδεσης. Επιπλέον, στη διακρατική συμφωνία περιγράφεται η πρόβλεψη για επιμερισμό του κόστους (50-50) σε Ελλάδα και Κύπρο, σε περίπτωση που το έργο σταματήσει, κάτι που θα επισφραγιστεί με νομοθετική ρύθμιση που θα περάσει από την ελληνική βουλή.
Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, οι δηλώσεις του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστοδουλίδη και οι αποφάσεις της ΡΑΕΚ φαίνεται όμως πως όχι μόνο ξεμπλοκάραν το έργο, αλλά αναθέρμαναν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Αυτό φάνηκε και από την επικοινωνία που είχε ο κ. Χριστοδουλίδης με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στην οποία συζήτησαν και το ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Το γαλλικό ενδιαφέρον είναι έντονο καθώς, εκτός από την κατασκευάστρια εταιρεία καλωδίων Nexans, υπάρχει ενδιαφέρον για ένταξη στο μετοχικό σχήμα της εταιρείας Great Sea Interconnector και της Meridiam. Μάλιστα, τον περασμένο Ιούνιο υπογράφτηκε Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της Meridiam. Η γαλλική εταιρεία, με έδρα το Παρίσι, έχει παρουσία σε 56 χώρες και διαχειρίζεται περισσότερα από 22 δισ. δολάρια περιουσιακών στοιχείων. Μεταξύ άλλων, είναι ο βασικός επενδυτής στο έργο NeuConnect, την πρώτη ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Γερμανίας που βρίσκεται ήδη στην φάση της κατασκευής.
Παράλληλα, ο ΑΔΜΗΕ συνεχίζει τις επαφές με ενδιαφερόμενους επενδυτές, για μετοχική συμμετοχή στο έργο. Υπενθυμίζεται, πως ενδιαφέρον υπάρχει από το κρατικό ταμείο των Ηνωμένων Πολιτειών DFC, όπως και από τον όμιλο TAQA. Μάλιστα, το συγκεκριμένο ενδιαφέρον της TAQA ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πριν λίγες ημέρες. Υπενθυμίζεται πως τον Δεκέμβριο του 2023 είχε υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης, της TAQA και του ΑΔΜΗΕ για την προώθηση επενδύσεων στην ηλεκτρική διασύνδεση. «Είμαστε σε διαβουλεύσεις για τη σύσταση μίας εταιρείας ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να συμμετάσχουμε στο μετοχικό κεφάλαιο αυτού του μεγάλου έργου. Αντίστοιχο ενδιαφέρον μας έχει κοινοποιηθεί και από την αμερικανική κυβέρνηση αλλά και το Κατάρ, που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε αυτό το μεγάλο έργο», ανέφερε πρόσφατα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δηλώσεις του στο OPEN.
«Υπάρχει ενδιαφέρον από την κυπριακή δημοκρατία για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο, μια απόφαση η οποία θα ληφθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, γιατί περιμένουμε κάποια δεδομένα, τα οποία πρέπει να έρθουν ενώπιον μας», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης και σημείωσε πως κάποια συμβόλαια που είναι συνυφασμένα με το κόστος του έργου δεν έχουν υπογραφεί και πως η κυπριακή πλευρά αναμένει τα πρώτα προσχέδια, τονίζοντας πως «ως μια υπεύθυνη κυβέρνηση πρέπει να λάβουμε υπόψη(το κόστος), δεν έχουμε την πολυτέλεια να πάρουμε μια απόφαση που θα μετακυλήσει κόστος στον καταναλωτή». Όπως έχουμε αναφέρει σε ρεπορτάζ του energygame.gr, η σύσταση της εταιρείας ειδικού σκοπού είναι το «όχημα» που θα φιλοξενήσει το ποσοστό με το οποίο θα συμμετέχει η κυπριακή δημοκρατία στον Great Sea Interconnector και από όποιον άλλον δείξει επενδυτικό ενδιαφέρον.
Μανουσάκης: Στρατηγικό έργο και για την ΕΕ ο Great Sea Interconnector
Σημαντικό στρατηγικό έργο, όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτήρισε την ηλεκτρική διασύνδεση Great Sea Interconnector, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, με ανάρτησή του στο LinkedIn.
Η ανάρτηση στο LinkedIn:
«Οριστικοποιήθηκε η συμφωνία-ορόσημο μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, εξασφαλίζοντας τη συνέχιση του έργου Great Sea Interconnector. Θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη στις κυβερνήσεις και των δύο χωρών για την υποστήριξή τους. Αυτή η μνημειώδης πρωτοβουλία, που υλοποιείται από τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), δεν είναι μόνο ένα στρατηγικό έργο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Great Sea Interconnector θα συνδέσει για πρώτη φορά την Κύπρο με το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, επιταχύνοντας την ενεργειακή της μετάβαση και παρέχοντας σημαντικά οφέλη τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις. Ενισχύει επίσης τον ρόλο της Ελλάδας ως βασικού ενεργειακού κόμβου, διευκολύνοντας τη διασυνοριακή μεταφορά καθαρής ενέργειας.
Η συμφωνία αυτή αναδεικνύει την αταλάντευτη πολιτική βούληση και τη συνεργασία μεταξύ των εθνών μας για την προώθηση ενός από τα μεγαλύτερα έργα διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως».
Διαβάστε ακόμη