Ο στρατός του Ισημερινού άρχισε να υποστηρίζει τις λειτουργίες σε ένα σημαντικό φράγμα την Τρίτη, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει μια σειρά από οκτάωρες νυχτερινές διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα την επόμενη εβδομάδα, εξαιτίας μιας σοβαρής ξηρασίας που έχει προκαλέσει πτώση των επιπέδων του νερού, επηρεάζοντας τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Ο Ισημερινός βρίσκεται αντιμέτωπος με ενεργειακή κρίση, την οποία η κυβέρνηση αποδίδει στην έλλειψη συντήρησης των υπαρχόντων φραγμάτων, στις συμβάσεις για νέες μονάδες παραγωγής ενέργειας, καθώς και στην χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 61 χρόνων, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Οι διακοπές ρεύματος θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, από τις 10:00 μ.μ. τοπική ώρα και θα διαρκέσουν μέχρι τις 6:00 π.μ. της επόμενης ημέρας. Το μέτρο θα επαναληφθεί την Τρίτη, την Τετάρτη και την Πέμπτη, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση. Δεν έχει γίνει σαφές για πόσες εβδομάδες θα διαρκέσουν οι διακοπές ρεύματος. «Το προγραμματισμένο ωράριο διακοπών έχει επιλεγεί με σκοπό να προκαλέσει τον ελάχιστο δυνατό αντίκτυπο στις παραγωγικές δραστηριότητες και την ανάπτυξη των εργάσιμων ημερών», ανέφερε η δημοσίευση.

Το μέτρο έρχεται επιπλέον μιας προγραμματισμένης διακοπής ρεύματος αυτή την Τετάρτη για προληπτική συντήρηση σε όλες τις εγκαταστάσεις μετάδοσης και τα δίκτυα διανομής σε εθνικό επίπεδο. Η κυβέρνηση έχει λάβει αρκετά μέτρα για να αντιμετωπίσει την κρίση, όπως η παραγγελία ενός πλοίου παραγωγής ενέργειας, η προσπάθεια κατασκευής μόνιμων γεννητριών στην ξηρά και η βελτίωση της εγκαταλειμμένης υποδομής, μεταξύ άλλων. Σύμφωνα με τις αρχές, ο Ισημερινός χρειάζεται επιπλέον 1.000 μεγαβάτ – ή ένα γιγαβάτ – για να καλύψει τη ζήτηση ενέργειας της χώρας.

Την Τρίτη, ο στρατός του Ισημερινού ανέφερε ότι προσωπικό του εισήλθε στο φράγμα Mazar – το οποίο παρέχει περίπου 170 μεγαβάτ ενέργειας και έχει μεγάλη αποθηκευτική ικανότητα – για να προστατεύσει το εργοστάσιο και να υποστηρίξει τη λειτουργία του. Περίπου 50 στρατιώτες με τεχνικές γνώσεις θα εκπαιδευτούν στη λειτουργία του υδροηλεκτρικού συστήματος της χώρας, ανέφερε το Υπουργείο Άμυνας σε δήλωση, χωρίς να επιβεβαιώνει πόσο καιρό θα παραμείνουν οι στρατιώτες στα φράγματα. Περίπου 46.000 αστυνομικοί θα κινητοποιηθούν σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια των νυχτερινών διακοπών ρεύματος και θα αυξηθούν οι περιπολίες σε περιοχές υψηλού κινδύνου, όπως δρόμοι και φυλακές, σύμφωνα με την εθνική αστυνομία.

Διαβάστε επίσης