Το «κλειδί» για να επικρατήσει ηρεμία σε σχέση με το ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Κύπρο Great Sea Interconnector (GSI) αναζητείται τα τελευταία 24ωρα. Αφενός, η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Κύπρου, αφετέρου οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά από τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στέλνουν ένα μήνυμα συναίνεσης για το έργο. Όμως, σήμερα που είναι η τελευταία μέρα της προθεσμίας που είχε δώσει η γαλλική Nexans πρέπει να ξεκαθαρίσει ακόμα περισσότερο το τοπίο σε σχέση με τις ρυθμιστικές εκκρεμότητες.
Αυτό πρόκειται να γίνει στη σημερινή συνεδρίαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Κύπρου (ΡΑΕΚ), της οποίας τα μέλη καλούνται να εγκρίνουν δύο πράγματα. Πρώτον, να αναγνωριστεί το χρηματοδοτικό κενό κατά την διάρκεια της κατασκευής του έργου και η «γεφύρωση» του με την απόφαση της διάθεσης ποσού 25 εκατ. ευρώ ανά έτος για 5 χρόνια, ως επιδότηση της αντίστοιχης αύξησης που θα επέλθει στους λογαριασμούς ρεύματος των Κύπριων καταναλωτών. Υπενθυμίζεται, πως το ποσό αυτό θα εκταμιεύεται από το σύστημα δημοπράτησης δικαιωμάτων των ρύπων και η πρώτη δόση θα συμπεριληφθεί σε συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ο οποίος χρειάζεται την έγκριση της κυπριακής Βουλής. Δεύτερον, η ΡΑΕΚ καλείται να εγκρίνει την επιμήκυνση της εγγυημένης απόδοσης 8,3% για το έργο για 17 χρόνια, αντί για 12 χρόνια. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές σε επόμενη συνεδρίαση της ΡΑΕΚ αναμένεται να εγκριθεί ο καταμερισμός 50%-50% του γεωπολιτικού ρίσκου μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Δηλαδή, με άλλα λόγια να επιμεριστεί το κόστος ενδεχόμενης διακοπής του έργου, με ισόποσο τρόπο. Επομένως, αυτό το θέμα μένει σε εκκρεμότητα, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για το εάν θα εφαρμοστεί η πρόβλεψη, του επιμερισμού κατά 50%-50% του πρόσθετου κόστους σε περίπτωση που ο προϋπολογισμός του project ξεπεράσει το ποσό των 1,94 δις. ευρώ.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του κυπριακού δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του project, χθες, δόθηκε μια ξεκάθαρη απάντηση από τον πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη ο οποίος επιβεβαίωσε την πολιτική δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου το συντομότερο δυνατόν, και «αφού ολοκληρωθεί η μελέτη της δέουσας επιμέλειας και η σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού, για την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη προχωρημένες διαβουλεύσεις και με τρίτα κράτη». Σύμφωνα με πληροφορίες η σύσταση της εταιρείας ειδικού σκοπού είναι το «όχημα» που θα φιλοξενήσει το ποσοστό με το οποίο θα συμμετέχει η κυπριακή δημοκρατία στον Great Sea Interconnector και από όποιον άλλον δείξει επενδυτικό ενδιαφέρον. Υπενθυμίζεται πως στα μέσα Μαΐου ενδιαφέρον να συμμετάσχει στον Great Sea Interconnector εξέφρασε το κρατικό αμερικανικό fund DFC, ενώ το ενδιαφέρον του έχει εκδηλώσει και το κρατικό fund των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων TAQA.
Διαβάστε ακόμη