«Δομική λύση» απέναντι στην ταυτόχρονη άνοδο των τιμών ηλεκτρισμού που έπληξε πέντε ευρωπαϊκές χώρες φαίνεται πως θα ζητήσει η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) από την ΕΕ, όπως δήλωσε η Αλεξάνδρα Σδούκου στο ITC 2024 – 7ο Συνέδριο Υποδομών & Μεταφορών. «Με τα εγχώρια εργαλεία, δεν χτυπάμε την καρδιά του προβλήματος. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο υπήρχε ομαλότητα, αλλά τον Ιούλιο παρατηρήσαμε μια διαταραχή. Χωρίς να μπορούμε απόλυτα να εξηγήσουμε τι φταίει, διαπιστώνουμε ότι η σύζευξη των αγορών δεν λειτουργεί», ανέφερε.

Επιβεβαιώνοντας ρεπορτάζ του energygame.gr, η Αλεξάνδρα Σδούκου αποκάλυψε πως την προηγούμενη εβδομάδα συγκάλεσε τηλεδιάσκεψη με πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ και συμμετοχή των ομολόγων της σε Βουλγαρία και Ρουμανία. Αντικείμενο ήταν η χαρτογράφηση του προβλήματος των αυξημένων τιμών σε περιφερειακό επίπεδο. Οι εκπρόσωποι των τριών χωρών, με τους Διαχειριστές και τους Ρυθμιστές τους, δεσμεύτηκαν να μελετήσουν τις βαθύτερες αιτίες του προβλήματος στις χώρες της κοινής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και να εκπονήσουν κοινή πρόταση για μια πανευρωπαϊκή μεθοδολογία αντιμετώπισης των περιφερειακών κρίσεων ενεργειακών τιμών, την οποία θα υποβάλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το ζήτημα των τιμών παραμένει ψηλά στην πολιτική ατζέντα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι χονδρικές τιμές στην Ελλάδα παραμένουν… στο ύψος τους και κινούνται στα επίπεδα του Αυγούστου (για τις πρώτες 17 ημέρες του τρέχοντος μήνα η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 128,83 ευρώ/MWh, μόλις ένα ευρώ χαμηλότερη από τη μέση τιμή Αυγούστου που ήταν 129,83 ευρώ/MWh). Σήμερα, η τιμή παρουσιάζει μικρή αποκλιμάκωση, δεν είναι όμως αρκετή για να διώξει την Ελλάδα από την τετράδα των ακριβότερων αγορών. Ενδεικτικά, η μέση τιμή σήμερα (115,15 ευρώ/MWh) είναι η τέταρτη υψηλότερη στην Ευρώπη μετά την Αλβανία( 180,6 ευρώ/MWh), την Ιρλανδία(136,17ευρώ/MWh) και το Μαυροβούνιο (119,28 ευρώ/MWh). Πάντως, ο κ. Σκυλακάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι μεσομακροπρόθεσμα οι τιμές του ρεύματος θα αποκλιμακωθούν. Όπως είπε, «κάθε εξάμηνο που περνάει, θα πηγαίνουμε και καλύτερα», κάνοντας μάλιστα ειδική μνεία στη μαζική είσοδο 2,7 GW νέων φωτοβολταϊκών στο δίκτυο από το 2025 που θα ρίξουν περαιτέρω τις τιμές.

Διαβάστε ακόμη