Στη… λάθος πλευρά του «αόρατου τείχους» που χωρίζει τα Χρηματιστήρια Ενέργειας της Ευρώπης εξακολουθεί να βρίσκεται η Ελλάδα, εμφανίζοντας σταθερά μια από τις υψηλότερες χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος πανευρωπαϊκά. Την ίδια στιγμή, επιμένει και το φαινόμενο των μεγάλων ενδοημερήσιων αποκλίσεων και της εμφάνισης πολύ υψηλότερων τιμών -σε σχέση με τη μέση τιμή της ημέρας- κατά τις βραδινές αιχμές και δη μετά την απόσυρση της φωτοβολταϊκής παραγωγής, που προκαλεί ισχυρούς «πονοκεφάλους» στις βιομηχανίες που έχουν ωριαία τιμολόγηση με βάση τις χονδρεμπορικές τιμές.

Μετά από μια ανάπαυλα την περίοδο 13-15 Σεπτεμβρίου, κατά την οποία η μέση τιμή στην Προημερήσια Αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας υποχώρησε κάτω από τα 100 ευρώ/MWh, η ελληνική αγορά επέστρεψε στο «μοτίβο» των υψηλών πτήσεων. Ενδεικτικά, η μέση τιμή σήμερα (138,19 ευρώ/MWh) είναι η τρίτη υψηλότερη στην Ευρώπη μετά την Αλβανία και την Ιρλανδία, η δε μέγιστη τιμή (στις οκτώ το βράδυ) εκτοξεύεται στα 435 ευρώ/MWh. Στον αντίποδα, η Γαλλία εμφανίζει σήμερα μέση τιμή μόλις 21,91 ευρώ/MWh (πάνω από 500% χαμηλότερη σε σχέση με αυτή της Ελλάδας), ενώ στην Ισπανία η μέση τιμή διαμορφώθηκε σε χαμηλό τριμήνου (25,72 ευρώ/MWh).

Αποσύζευξη διαρκείας

Πηγές της αγοράς αποδίδουν την σημερινή «ψαλίδα» στην απόκλιση σε σχέση με την παραγωγή των ΑΠΕ σε Δυτική και Ανατολική Ευρώπη, με υπερδιπλασιασμό αιολικής παραγωγής στη Γαλλία και υπερπαραγωγή πράσινης ενέργειας και στη διασυνδεδεμένη με τη Γαλλία Ισπανία όπου μάλιστα προβλέπονται μηδενικές τιμές για επτά ώρες της ημέρας, Αυτό όμως δεν αλλάζει τη μεγάλη εικόνα της «αποσύζευξης διαρκείας» (με λίγες εξαιρέσεις) μεταξύ των αγορών ενέργειας της Δυτικής και της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, την οποία η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να θέσει στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ατζέντα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η επιστολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και το «βαλκανικό μέτωπο» που έχει συμπήξει η Ελλάδα με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία (που επίσης βρίσκονται στη «διακεκαυμένη ζώνη» που επιχειρούν να συντονίσουν τις κινήσεις τους και να προσέλθουν με κοινή πρόταση στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας αλλά και στην Κομισιόν, όπου πάντως η αρμόδια Επίτροπος Κάντρι Σίμσον «μετράει μέρες» και αναμένει τον διάδοχό της, το όνομα του οποίου δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί.

Επαφές στο «τρίγωνο» Αθήνας-Σόφιας-Βουκουρεστίου

Παρά ταύτα, οι ζυμώσεις στο «τρίγωνο» Αθήνας- Σόφιας-Βουκουρεστίου είναι πυκνές και μετά της δια ζώσης συζητήσεις -στο περιθώριο της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη- και τις τηλεδιασκέψεις της περασμένης εβδομάδας, αναμένεται -σύμφωνα με πληροφορίες του energygame.gr- νέος κύκλος επαφών της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ με τους ομολόγους σε Βουλγαρία και Ρουμανία την επόμενη εβδομάδα, με αντικείμενο τη σύσταση κοινής επιτροπής που θα διαμορφώσει την πρόταση, με τον Υπουργό ΠΕΝ της Ελλάδας Θόδωρο Σκυλακάκη να έχει κάνει λόγο για μόνιμο μηχανισμό παρέμβασης που θα ενεργοποιείται όταν εμφανίζονται υπερβολικά υψηλές τιμές στις χονδρεμπορικές αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Προβληματισμός

Καθώς όμως δεν αναμένονται άμεσα εξελίξεις στο «μέτωπο» των θεσμικών παρεμβάσεων σε επίπεδο ΕΕ, όσο οι χονδρικές τιμές στην Ελλάδα παραμένουν….στο ύψος τους και κινούνται στα επίπεδα του «θερμού» Αυγούστου (για τις πρώτες 17 ημέρες του τρέχοντος μήνα η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 128,83 ευρώ/MWh, μόλις ένα ευρώ χαμηλότερη από τη μέση τιμή Αυγούστου που ήταν 129,83 ευρώ/MWh) που ακολούθησε έναν ακόμα πιο θερμό Ιούλιο, το μοναδικό εργαλείο «αμέσου δράσης» που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση είναι οι επιδοτήσεις στα νοικοκυριά. Εργαλείο που δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσει και τον Οκτώβριο -για τρίτο συνεχόμενο μήνα- αν η τάση των χονδρικών τιμών –που αυτή τη στιγμή προϊδεάζει για διαμόρφωση των πράσινων τιμολογίων πάνω από τα επίπεδα που έχουν προσδιοριστεί ως «κοινωνικά ανεκτά»- δεν αλλάξει το αμέσως επόμενο διάστημα. Ο κ. Σκυλακάκης εξέφρασε χθες την εκτίμηση ότι μεσομακροπρόθεσμα οι τιμές του ρεύματος θα αποκλιμακωθούν. Όπως είπε, «κάθε εξάμηνο που περνάει, θα πηγαίνουμε και καλύτερα», κάνοντας μάλιστα ειδική μνεία στη μαζική είσοδο 2,7 GW νέων φωτοβολταϊκών στο δίκτυο από το 2025 που θα ρίξουν περαιτέρω τις τιμές. Βραχυπρόθεσμα ωστόσο, το πρόβλημα συντηρείται, το ίδιο και ο προβληματισμός…

Διαβάστε ακόμη