Στην Κύπρο στρέφονται τα βλέμματα καθώς το υπουργικό συμβούλιο που είναι προγραμματισμένο για σήμερα ενδεχομένως θα εξετάσει τη συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Κύπρο Great Sea Interconnector (GSI). Το ερώτημα είναι εάν εκτός των παραμέτρων που περιλαμβάνονταν στη συμφωνία που φέρεται να έχει επιτευχθεί (ανάκτηση δαπανών του φορέα υλοποίησης για την περίοδο κατασκευής ύψους 125 εκατ. ευρώ έως το 2030 από το Ταμείο Ρύπων, εγγυημένη απόδοση 8,3% για το έργο για 17 χρόνια, καταμερισμός 50%-50% του γεωπολιτικού ρίσκου μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου) θα τεθεί και το θέμα της συμμετοχής του κυπριακού δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector. Να σημειωθεί πως εκκρεμεί η αξιολόγηση από ξένο οίκο της μελέτης κόστους-οφέλους, που θα ανοίξει το δρόμο για τη συμμετοχή ή όχι στο μετοχικό κεφάλαιο. Μέχρι πρότινος η γραμμή της Λευκωσίας ήταν ότι η απόφαση θα ληφθεί προς το τέλος του έτους.

Την ίδια ώρα, κινητικότητα για τον GSI καταγράφεται και εκτός συνόρων Ελλάδας και Κύπρου. Σε ανάρτησή του στο LinkedIn o εμπορικός ακόλουθος της Κύπρου στο Ντουμπάι Γιώργος Παρτασίδης ανέφερε πως «η Κύπρος έχει συμπεριληφθεί στον οδικό χάρτη της TAQA για μελλοντικά έργα, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη σημασία της περιοχής στο παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο. Οι δυνατότητες συνεργασίας και επενδύσεων σε ενεργειακές υποδομές είναι τεράστιες και προσβλέπουμε στο ρόλο που θα παίξει η Κύπρος στη διαμόρφωση της μελλοντικής βιώσιμης ενέργειας». Δηλώσεις που έρχονται σε συνέχεια της επίσκεψης του Κύπριου Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπου κατά δήλωσή του συζητήθηκε και το θέμα του καλωδίου.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως στην Αθήνα βρέθηκε, χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Stéphane Séjourné ο οποίος συναντήθηκε τόσο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Γεραπετρίτη. Ο κ. Γεραπετρίτης σε δηλώσεις του υπογράμμισε την κοινή αντίληψη των δύο χωρών για τη γεωστρατηγική σημασία και την αρχιτεκτονική ασφαλείας της Μεσογείου. «Οι γαλλικές και ελληνικές πρωτοβουλίες, όπως η «Ένωση για τη Μεσόγειο» και το «MED9», είναι ενδεικτικές της σημασίας που οι δύο χώρες αποδίδουν στην περιφερειακή συνεργασία και τον περιφερειακό διάλογο», συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη