«Γκάζι» πατά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εισαγωγή των δυναμικών (πορτοκαλί) τιμολογίων ρεύματος, με τα οποία θα διαφοροποιείται η τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος εντός του 24ώρου, με στόχο -σύμφωνα με πληροφορίες- να μπορεί να υπάρχει η δυνατότητα σύναψης των σχετικών συμβάσεων μεταξύ παρόχων και καταναλωτών (που διαθέτουν «έξυπνο» μετρητή) έως την 1η Νοεμβρίου.
Ο οδικός χάρτης αυτών των νέων τιμολογίων που θα προστεθούν στην υφιστάμενη χρωματική παλέτα των πράσινων, κίτρινων και μπλε τιμολογίων και θα προσφέρουν ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές κατά τις περιόδους που διαμορφώνονται σε χαμηλά επίπεδα οι χονδρεμπορικές τιμές ενέργειας (συνήθως κατά τις ώρες που κορυφώνεται η παραγωγή των φωτοβολταϊκών) εξετάστηκε σε σύσκεψη την Παρασκευή, με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) -που είναι αρμόδια για την εκπόνηση του πλαισίου εφαρμογής των σχετικών συμβάσεων- και του ΔΕΔΔΗΕ. Το ΥΠΕΝ δίνει πολύ μεγάλη σημασία στην έγκαιρη ενεργοποίηση του εν λόγω εργαλείου -εντός του φθινοπώρου-, καθώς αποτελεί κομβικό κομμάτι του σχεδιασμού για αντιμετώπιση των περικοπών πράσινης ενέργειας της ώρες της υπερπαραγωγής (μεσημεριανές ώρες κατά τεκμήριο) και της εξομάλυνσης των αιχμών της ζήτησης -που εμφανίζονται κατά τεκμήριο τις βραδινές ώρες, όταν στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής κυριαρχούν οι ακριβότερες συμβατικές μονάδες. Και τούτο διότι θα δίνεται ισχυρό κίνητρο στους «επιλέξιμους» καταναλωτές να μεταφέρουν μέρος της ζήτησης ηλεκτρισμού από τις βραδινές ώρες στις μεσημεριανές, καθώς τότε θα μπορούν -μέσω των δυναμικών τιμολογίων- να έχουν πρόσβαση σε πολύ χαμηλότερες χρεώσεις.
Πράγματι, τα δυναμικά τιμολόγια στηρίζονται στην αρχή ότι βιοτεχνίες, μεγάλα εμπορικά καταστήματα, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, σουπερμάρκετ και γενικά όσες επιχειρήσεις διαθέτουν έξυπνους μετρητές και ευελιξία στη κατανάλωση θα μπορούν να προσαρμόσουν την κατανάλωση ενέργειάς τους στις ζώνες της ημέρας με τις φθηνότερες τιμές ρεύματος. Δηλαδή στις μεσημεριανές, όπου λόγω των φωτοβολταΪκών οι χονδρεμπορικές τιμές είναι μακράν οι χαμηλότερες του 24ώρου. Είναι ενδεικτικό ότι χθες κατά τις μεσημεριανές ώρες η μέση τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας ήταν κοντά στο μηδέν.
«Ραντεβού» με τους παρόχους την Παρασκευή
Σύμφωνα με πληροφορίες του energygame.gr, κατά τη σύσκεψη της Παρασκευής η ΡΑΕΕΥ παρουσίασε το πλαίσιο εφαρμογής των συμβάσεων δυναμικής τιμολόγησης, το οποίο βασίζεται στην κοινοτική νομοθεσία αλλά και στις καλές πρακτικές ευρωπαϊκών χωρών που εφαρμόζουν ήδη τα εν λόγω τιμολόγια, όπως η Σουηδία και η Μεγάλη Βρετανία, ο ΔΕΔΔΗΕ το χρονοδιάγραμμα εγκατάστασης των «έξυπνων» μετρητών (που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη σύναψη της σχετικής σύμβασης καθώς μόνο αυτοί επιτρέπουν μέτρηση ανά περίοδο), ενώ το ΥΠΕΝ έδωσε πολιτικές κατευθύνσεις με έμφαση στην επιτάχυνση των διαδικασιών. Προς την κατεύθυνση αυτή, την επόμενη Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου θα υπάρξει νέα σύσκεψη με συμμετοχή και των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να ληφθούν υπόψη και οι δικές τους παρατηρήσεις στο τελικό σχέδιο που θα κατατεθεί προς δημόσια διαβούλευση -εντός του Οκτωβρίου- ώστε να ακολουθήσει η Υπουργική Απόφαση που θα το επικυρώσει, «βάζοντας στην πρίζα» τα νέα τιμολόγια και ανοίγοντας το δρόμο στους παρόχους για την προσφορά των πρώτων «πορτοκαλί» προϊόντων εντός του Νοεμβρίου.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, σε πρώτη φάση η τιμολόγηση θα γίνεται ανά ώρα, ωστόσο επιδίωξη είναι -με την αναβάθμιση των πλατφορμών και των πληροφοριακών συστημάτων των Διαχειριστών- εντός του 2025 να υπάρχει δυνατότητα μεταβολής της τιμολόγησης σε μικρότερο χρονικό διάστημα (15 λεπτά).
Ποιους αφορούν τα πορτοκαλί τιμολόγια
Αναφορικά με το ποιους θα αφορούν σε πρώτη φάση τα δυναμικά τιμολόγια, αποσαφηνίστηκε ότι στην «πρώτη γραμμή» είναι οι επαγγελματικοί καταναλωτές (μεσαίες και λίγο μεγαλύτερες επιχειρήσεις) που συνδέονται στη Χαμηλή Τάση και γι’ αυτό ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ξεκινήσει την σχετική άσκηση από τη συγκεκριμένη κατηγορία, με τα νοικοκυριά να μπαίνουν στο «παιχνίδι» κατά το επόμενο έτος. Εξέλιξη που συναρτάται άμεσα και με την ολοκλήρωση του μεγάλου διαγωνισμού για την βαθμιαία αντικατάσταση του συνόλου των 7,5 εκατ. περίπου ρολογιών στη Χαμηλή Τάση.
Αυτή τη στιγμή, ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής έχει παραλάβει τους 360.000 «έξυπνους» μετρητές από τον «μίνι» διαγωνισμό που προκήρυξε και έχει ξεκινήσει να αντικαθιστά τα αναλογικά «ρολόγια» σε βιομηχανικούς και επαγγελματικούς καταναλωτές καθώς και σε δημόσια κτίρια. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα η ΡΑΑΕΥ, έως το τέλος του έτους αναμένεται να αυξηθούν στις 650.000 (αριθμός που αντιστοιχεί στο 55% της εγχώριας κατανάλωσης) οι παροχές στο δίκτυο που είναι εξοπλισμένες με ψηφιακό «ρολόι», οι οποίες θα δίνουν την δυνατότητα στους αντίστοιχους καταναλωτές να συμβληθούν σε ένα πορτοκαλί τιμολόγιο.
Οι βασικές αρχές
Μεταξύ των θεμάτων που μένουν να οριστικοποιηθούν για να «κλειδώσει» το πλαίσιο της δυναμικής τιμολόγησης είναι ποιο σημείο αναφοράς των χονδρεμπορικών αγορών θα χρησιμοποιηθεί ως βάση υπολογισμού των δυναμικών τιμολογίων, με πιο πιθανό σενάριο να χρησιμοποιηθούν οι χρεώσεις της Αγοράς Επόμενης Ημέρας (DAM), πάνω στην οποία θα μπαίνει ένα «καπέλο» που θα ενσωματώνει τα κόστη δραστηριοποίησης στη αγορά προμήθειας, τα κόστη από την αγορά εξισορρόπησης καθώς και ένα εύλογο κέρδος. Ο καταναλωτής θα ενημερώνεται από τον προμηθευτή του κάθε μεσημέρι -όταν δημοσιεύονται οι τιμές της DAM από το Χρηματιστήριο Ενέργειας- για την καμπύλη τιμολόγησης της επόμενης ημέρας και θα προσαρμόζει αναλόγως την κατανάλωσή του.
Σημειώνεται τέλος ότι μετά την ενεργοποίηση των δυναμικών τιμολογίων, θα ακολουθήσουν οι αλλαγές και στο νυχτερινό τιμολόγιο. Οι αλλαγές αυτές θα αφορούν περίπου 1,4 εκατ. Καταναλωτές στη χαμηλή τάση, δηλαδή όσους διαθέτουν συμβατό αναλογικό μετρητή (διπλής εγγραφής) που θα απολαμβάνουν χαμηλότερες χρεώσεις τις μεσημβρινές ώρες -και κυρίως το δίωρο 14.00-16.00- και όχι τις βραδινές όπως ισχύει τώρα, για όσους παρόχους προσφέρουν ακόμα νυχτερινά τιμολόγια.
Διαβάστε ακόμη