Η συμμετοχή της εμιρετιανής TAQA στον Great Sea Interconnector ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Τετάρτη, σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του την Πέμπτη είχε αναφερθεί ακροθιγώς στο όλο θέμα. Αφού σημείωσε πως το ταξίδι του στα ΗΑΕ δεν ήταν τυχαίο προχώρησε λέγοντας πως στο Άμπου Ντάμπι συζητήθηκαν τόσο θέματα συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, όσο και το συγκεκριμένο έργο.

Κυβερνητικοί κύκλοι με τους οποίους το philenews επικοινώνησε, σημείωσαν τη σημασία των συνομιλιών που είχε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στα ΗΑΕ, υπογραμμίζοντας παράλληλα την εμπλοκή που θα έχει η εθνική εταιρεία ενέργεια του Άμπου Ντάμπι, TAQA.

Η Λευκωσία καταγράφει το ενδιαφέρον των ΗΑΕ για το συγκεκριμένο έργο, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι το ταξίδι στο κρατίδιο του Κόλπου ήρθε σε ένα κομβικό σημείο των συζητήσεων  για τον GSI. Θετικό πρόσημο μπαίνει και σ’ ότι αφορά τη διπλωματική πτυχή του όλου θέματος λαμβάνοντας υπόψη ότι ανάλογες συναντήσεις με την ηγεσία των ΗΑΕ δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Η εμιρετιανή TAQA δεν είναι άγνωστη στη Λευκωσία και σ’ όσους εμπλέκονται στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ. Τον περασμένο Δεκέμβριο είχε υπογραφεί ανάμεσα στο υπουργείο Ενέργειας, τον ΑΔΜΗΕ και την TAQA μνημόνιο συναντίληψης για συνεργασία την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ.

Όπως αναφερόταν και σε σχετική ανακοίνωση που είχε βγάλει τότε το υπουργείο Ενέργειας: «Σκοπός του μνημονίου, που υπογράφηκε στο Ντουμπάι στο περιθώριο των εργασιών της 28ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP28), είναι το ΥΕΕΒ και η TAQA να εμπλακούν σε συζητήσεις με τον ΑΔΜΗΕ, για να μελετήσουν την πιθανότητα να συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας ειδικού σκοπού που θα αναλάβει ως Φορέας Υλοποίησης του έργου και θα έχει την επωνυμία «Great Sea Interconnector». Προνοείται δε η σύσταση συμβουλευτικής Επιτροπής που θα συνεδριάζει δύο φορές τον μήνα και στην οποία θα συμμετέχουν δύο μέλη από κάθε μέρος και ένα επιπλέον άτομο από  τον ΑΔΜΗΕ, που θα εκτελεί χρέη συντονιστή».

Διαβάστε ακόμη