Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Κεντρική και ΝΑ Ευρώπη δυσλειτουργεί – γι’ αυτό και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνει επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με θέμα τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, τονίζει με ανάρτησή του στο LinkedIn, ο ειδικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα Ενέργειας, κ.Τσάφος.

Η ανάρτηση του κ. Τσάφου στο LinkedIn

Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Κεντρική και ΝΑ Ευρώπη δυσλειτουργεί – γι’ αυτό και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνει επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με θέμα τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος

Από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο, ο διάδρομος που εκτείνεται από την Τσεχική Δημοκρατία και την Αυστρία έως τη Βουλγαρία και την Ελλάδα ήταν σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένος-οι τιμές της Αγοράς Επόμενης Ημέρας (DAM) στο χώρο αυτό ήταν πολύ παρόμοιες.

Από τον Μάιο, ωστόσο, η σύζευξη αυτή αποδυναμώθηκε. Μέχρι τον Ιούλιο, είχε καταρρεύσει εντελώς.

Κάποια στιγμή, στις 11 Ιουλίου, η ωριαία τιμή στην Ουγγαρία ήταν 940 €/MWh, ενώ στη γειτονική Αυστρία ήταν 61 €/MWh – ένα δέλτα τιμών 15 φορές πέρα από ένα σύνορο της ΕΕ.

Τέτοιες ακραίες διαφορές έγιναν συνηθισμένες. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, υπήρξαν 395 ώρες κατά τις οποίες η διαφορά μεταξύ της πιο ακριβής και της λιγότερο ακριβής αγοράς στην περιοχή αυτή υπερέβη τα 100 €/MWh (αυτό συνέβη μόνο 35 ώρες από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο).

Πολλοί λόγοι θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη συνολική αύξηση των τιμών – ο ζεστός καιρός, η χαμηλότερη υδροηλεκτρική παραγωγή, οι προγραμματισμένες και μη προγραμματισμένες διακοπές και η πρόσθετη ζήτηση που δημιουργήθηκε από την Ουκρανία λόγω των επιθέσεων της Ρωσίας στο ουκρανικό δίκτυο.

Όμως η άνιση φύση του σοκ είναι ανησυχητική. Υπογραμμίζει την ανάγκη για περισσότερο συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών για την ευθυγράμμιση των αποφάσεων σε επίπεδο χώρας, ιδίως όσον αφορά τις διακοπές λειτουργίας, περισσότερη ρύθμιση σε επίπεδο ΕΕ για την εποπτεία των αγορών, περισσότερες διασυνδέσεις για να διασφαλιστεί ότι υπάρχει επαρκής δυναμικότητα για την κάλυψη της ζήτησης σε πιο πιεστικά σενάρια και καλύτερα εργαλεία για τη διαχείριση των στρεβλώσεων που μπορεί να δημιουργηθούν όταν οι τιμές αυξάνονται άνισα σε μια προηγουμένως συζευγμένη αγορά.

Εν τέλει, η εικόνα αυτή είναι μια έκκληση για δράση ώστε να ολοκληρωθεί η εσωτερική αγορά ενέργειας. Και αυτό ακριβώς είναι που θα επιδιώξει η Ελλάδα στη νέα Επιτροπή.

Διαβάστε ακόμη