Παρατείνεται η αγωνία για την έκβαση του «σίριαλ» της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου Great Sea Interconnector στον απόηχο της χθεσινής σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία. Και τούτο διότι ούτε οι φόβοι για ναυάγιο των συζητήσεων επιβεβαιώθηκαν, αλλά ούτε και ελήφθησαν αποφάσεις για την υλοποίηση του έργου (κάτι για το οποίο είχε πάντως προειδοποιήσει εκ των προτέρων η κυπριακή πλευρά). «Η συζήτηση ήταν εποικοδομητική, οι εργασίες συνεχίζονται» ήταν το κοινό και… φειδωλό μήνυμα που εξέπεμψαν η Αθήνα και η Λευκωσία δια των επίσημων δηλώσεων του Κύπριου Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη και των Υπουργών Ενέργειας Ελλάδας και Κύπρου κ.κ. Θόδωρου Σκυλακάκη και Γιώργου Παπαναστασίου. Μάλιστα, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές φαίνεται να επιδιώκουν να συνεχιστούν οι εργασίες «κάτω από το ραντάρ», καθώς εκτιμάται ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξαιρετικά ευαίσθητη φάση που απαιτεί διακριτικότητα.

Από τα συμφραζόμενα («οι εργασίες συνεχίζονται»), προκύπτει ότι οι Γάλλοι της Nexans έδωσαν για ακόμα μια φορά πίστωση χρόνου -ολιγοήμερη κατά τα φαινόμενα- για να λάβουν το Full Notice to Proceed από τον ΑΔΜΗΕ και να συνεχίσουν την παραγωγή του καλωδίου. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές από ποια βάση, εφόσον δεν έγινε γνωστό πού συμφώνησαν και πού όχι η ελληνική και η κυπριακή πλευρά κατά τη χθεσινή σύσκεψη. Θολός είναι ο ορίζοντας και για τον οδικό χάρτη από εδώ και στο εξής. Απαντώντας δε σε ερώτηση αν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα για κατάληξη της συζήτησης «επειδή τέθηκαν τελεσίγραφα από ελληνικής πλευράς», ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι «δεν υπάρχουν τελεσίγραφα», κάτι που αφήνει ανοιχτή τη χρονική διάρκεια του νέου γύρου διαπραγματεύσεων που θα διεξαχθεί τόσο σε τεχνικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Χθεσινά δημοσιεύματα του κυπριακού τύπου -που δεν έχουν επιβεβαιωθεί- ανέφεραν ότι η κυπριακή πλευρά βάζει νέα ζητήματα στο τραπέζι, περιλαμβανομένης και της αξιολόγησης της μελέτης κόστους-οφέλους για το έργο που έχει υποβάλει ο ΑΔΜΗΕ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που είναι «βαρύνουσας σημασίας» για τη Λευκωσία, όπως δήλωσε χθες το πρωί ο εκπρόσωπος τύπου της κυπριακής κυβέρνησης Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά πριν από τη σύσκεψη, είχε προσέλθει με βασικό στόχο να λυθεί το θέμα των ρυθμιστικών εκκρεμοτήτων που θέτουν εν αμφιβόλω την οικονομική βιωσιμότητα του έργου, δηλαδή την ανάκτηση 125 εκατ. ευρώ (25 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο) από τον ΑΔΜΗΕ έως το 2030 μέσω των λογαριασμών ρεύματος των Κυπρίων καταναλωτών που θα λάβουν ισόποση επιδότηση μέσω του Ταμείου Ρύπων και τη διασφάλιση εγγυημένης απόδοσης 8,3% για περίοδο 17 ετών.

Στόχος της χθεσινής σύσκεψης ήταν η εξεύρεση κοινών συνισταμένων μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, με στόχο να καταστεί δυνατή η υλοποίηση του έργου, με τρόπο που να καθησυχάζει τις ανησυχίες όλων και κυρίως της κυπριακής πλευράς σε σχέση τόσο με τη βιωσιμότητα όσο και με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στους καταναλωτές και στα δημόσια οικονομικά. Αν και σε ποιο βαθμό επετεύχθη ο στόχος αυτός, θα φανεί τις επόμενες ημέρες.

Διαβάστε ακόμη