Δεν είναι σωστή η λειτουργία του target model γιατί ενώ το πρόβλημα είναι ότι η Νοτιανατολική Ευρώπη γίνεται ενεργειακό νησί, δεν υπάρχουν πολλές διασυνδέσεις, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στα Παραπολιτικά FM 90,1, σχετικά με το φαινόμενο των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.
«Δεν επαρκούν οι διασυνδέσεις για να μεταφέρεται ρεύμα από την Κεντρική Ευρώπη στην ΝΑ Ευρώπη για αυτό έχουμε ακραίες τιμές κάποιες μέρες».
Το σήμα της αγοράς είναι να παίρνουν πολλά λεφτά οι παραγωγοί, ενώ δεν έχει νόημα να δίνεις λεφτά για επενδύσεις που θα έπρεπε να κάνουν οι διαχειριστές, στους παραγωγούς. Η φορολογία στο φυσικό αέριο μας δίνει μεν τα έσοδα από τους παραγωγούς που έχουν ηλεκτρισμό με φυσικό αέριο αλλά επηρεάζει αρνητικά την τιμή της χονδρικής. Πρέπει να επιδιώξουμε μόνιμη λύση σε αυτά τα ενδημικά φαινόμενα. Θέλουμε έναν μηχανισμό όπως αυτόν που είχαμε στην κρίση έτσι ώστε αν υπάρχει πρόβλημα, το οποίο είναι η δημιουργία ενός ενεργειακού νησιού στην ευρύτερη περιοχή, να παρεμβαίνουμε με ένα σωστό εργαλείο, τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.
Ο υπουργός είπε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε επιδοτήσεις για τον Σεπτέμβριο, αλλά για το εάν θα συνεχιστούν και τον επόμενο μήνα, αυτό θα εξαρτηθεί από τις τιμές που θα διαμορφωθούν για τον Οκτώβριο.
Δεν βλέπω ότι μπορούμε να πάμε σε μεγαλύτερες τιμές γιατί πέφτει η ζήτηση, το ερώτημα είναι αν θα πέσουν αρκετά, είπε χαρακτηριστικά.
Σκυλακάκης: Χρονιά βαρόμετρο για τη λειψυδρία η φετινή
Χρονιά βαρόμετρο, χαρακτήρισε τη φετινή, ο κ. Σκυλακάκης όσον αφορά τη λειψυδρία, καθώς από τον φετινό χειμώνα θα εξαρτηθεί η εξέλιξη του φαινομένου.
«Την Τετάρτη θα παρουσιάσουμε ολοκληρωμένα το πρόβλημα της λειψυδρίας και ποιες περιοχές επηρεάζονται άμεσα».
Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός δήλωσε ότι θα παρουσιαστούν τα αναγκαία έργα για να μη μας απειλήσει η λειψυδρία στην Αττική, τα οποία πρέπει να γίνουν με μεγάλη ταχύτητα.
«Αν χρειαστεί , θα πρέπει να δράσουν και οι καταναλωτές, αυτό θα φανεί από τον φετινό χειμώνα. Έχουμε 4 χρόνια στη διάθεση μας για να πραγματοποιήσουμε τα αναγκαία έργα για να λύσουμε το θέμα για δεκαετίες.
Η αφαλάτωση είναι ασφαλιστήριο για την περίπτωση που η κλιματική αλλαγή θα επιδείξει ακραία περιστατικά, δεν είναι η κεντρική λύση. Κεντρική λύση είναι η πρόσβαση στα μεγάλα αποθέματα που υπάρχουν στην τεχνητή λίμνη και στα ποτάμια γύρω από τα Κρεμαστά», δήλωσε ο υπουργός
Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου
Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι το καλώδιο δεν αντιμετωπίζει θέματα οικονομικής σκοπιμότητας από την πλευρά οφελών που παρέχει. Με βάση τα στοιχεία της μελέτης του ΑΔΜΗΕ η μεν τιμή στην Ελλάδα η χονδρική από την αρχή του έτους μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου ήταν 92 ευρώ ενώ στην Κύπρο ήταν 164 ευρώ.
Το μέσο κόστος τα επόμενα 35 χρόνια, για τον Κύπριο καταναλωτή, από την ώρα που θα κατασκευαστεί είναι 11 ευρώ. Συνεπώς έχουμε πολύ μεγάλο όφελος από την πλευρά των Κυπραίων, τόνισε ο υπουργός.
Δεν υπάρχει οικονομική βιωσιμότητα από πλευράς ρυθμιστικού πλαισίου. Να μπορεί δηλαδή να πραγματοποιήσει το έργο ο ΑΔΜΗΕ χωρίς να έχει ζημία, κατέληξε.
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ
Στην κοινή πρωτοβουλία κινητοποίησης της Ευρώπης που αναλαμβάνει η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Βουλγαρία για την αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας, αναφέρθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σήμερα το μεσημέρι σε ραδιοφωνικό σταθμό.
Ειδικότερα, σε ερώτημα αναφορικά με το κόστος της ενέργειας για τον καταναλωτή σημείωσε πως σε πρώτη φάση η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά. Παράλληλα, λαμβάνεται μία κοινή πρωτοβουλία από τους Υπουργούς Ενέργειας της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, με σκοπό τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού παρέμβασης, κάθε φορά που θα καταγράφονται ακραίες τιμές, που οφείλονται στην αποκοπή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή, ενεργειακή αγορά.
«Συμβαίνει το εξής παράδοξο: Δεν επαρκούν οι διασυνδέσεις, ώστε να μεταφέρεται ρεύμα από την Κεντρική Ευρωπαϊκή αγορά στην Νοτιοανατολική. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε ακραίες τιμές κάποιες ημέρες, οι οποίες δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές κατά τη γνώμη μας και είναι προβληματική -στην ειδική αυτή περίπτωση- και η λειτουργία του λεγόμενου target model» υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης.
Όπως εξήγησε ο Υπουργός, «ενώ το πρόβλημα είναι ότι δημιουργείται ένα “ενεργειακό νησί” στην περιοχή -δηλαδή δεν υπάρχουν αρκετές διασυνδέσεις, το “σήμα” της αγοράς είναι να παίρνουν πιο πολλά χρήματα οι παραγωγοί. Δεν έχει νόημα να δίνουμε χρήματα στους παραγωγούς, όταν χρειάζονται επενδύσεις διασυνδέσεων (καλώδια) που θα έπρεπε να κάνουν οι διαχειριστές των δικτύων. Πόσο μάλλον όταν οι διαχειριστές παίρνουν τα λεφτά των επενδύσεων από τους ίδιους τους καταναλωτές. Αυτό είναι ένα θεμελιώδες επιχείρημα. Και έχουμε μία καλή αιτιολόγηση, για να επιδιώξουμε μία μόνιμη λύση, ένα σωστό εργαλείο, σε αυτά τα ενδημικά φαινόμενα. Ασχέτως από αυτή την πρωτοβουλία, η κυβέρνηση όποτε χρειάζεται παρεμβαίνει και αυτό το έχουμε αποδείξει, επανειλημμένως, κατά το παρελθόν».
Σημειώνεται πως ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας συζήτησε το θέμα και με τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Οικονομικών Υποθέσεων και Δράσης για το Κλίμα της Γερμανίας, Dr Robert Habeck, στο περιθώριο των εκδηλώσεων της 88ης ΔΕΘ.
Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της λειψυδρίας, ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε πως την Τετάρτη (11/9) θα παρουσιαστεί το σύνολο των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση γι’ αυτό τον σκοπό. Επισήμανε πως υπάρχουν περιοχές που είναι σε άμεση πίεση, όπως τα νησιά του Αιγαίου και προπαντός οι Κυκλάδες, περιοχές της Ανατολικής Πελοποννήσου, της Κρήτης κ.λπ., αλλά και περιοχές, όπως η Αττική, για την οποία θα παρουσιαστεί το μακροχρόνιο σχέδιο, προκειμένου να μην την απειλήσει η λειψυδρία. Το σχέδιο, όπως είπε ο Υπουργός, περιλαμβάνει την υλοποίηση των αναγκαίων ενεργειών, με μεγάλη ταχύτητα.
Σε σχέση με το καλώδιο Κρήτης-Κύπρου, Great Sea Interconnector, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε πως κατά τη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης, δεν αντιμετωπίζει κανένα θέμα οικονομικής σκοπιμότητας, από πλευράς ωφελειών που παρέχει, προπαντός στους Κυπρίους καταναλωτές.
Όπως εξήγησε, με βάση τα στοιχεία της μελέτης και του μοντέλου του ΑΔΜΗΕ και τα δημόσια διαθέσιμα στοιχεία για τη λειτουργία των δύο αγορών, οι διαφορές τιμών μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου είναι τόσο μεγάλες (ακριβότερη κατά 72 ευρώ η κυπριακή αγορά από την ελληνική το 2024), που σε όλα τα πιθανώς ρεαλιστικά σενάρια το καλώδιο έχει σημαντικά κέρδη από πλευράς Κυπρίων καταναλωτών.
Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει οικονομική βιωσιμότητα του έργου από πλευράς ρυθμιστικού πλαισίου (να μπορεί, δηλαδή, να κάνει το έργο ο κατασκευαστής, ο ΑΔΜΗΕ, που ανήκει κατά 51% στον Έλληνα φορολογούμενο χωρίς να έχει ζημία, κάτι που δεν επιτρέπεται και νομικά).
Η οικονομική βιωσιμότητα δεν έχει επιτευχθεί αν και αποτελεί υποχρέωση των ρυθμιστικών αρχών με βάση τους σχετικούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς, προπαντός μετά από την απόφαση της ΡΑΕΚ τον περασμένο Ιούλιο και παρά το γεγονός ότι παρήλθαν οι σχετικές συμβατικές προθεσμίες με τον κατασκευαστή του καλωδίου.
Διαβάστε ακόμη