Αναγωγή του θέματος των υψηλών τιμών ρεύματος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης -με επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ανοιχτό «παράθυρο» για συνέχιση των επιδοτήσεων στα νοικοκυριά και της φορολόγησης των «ουρανοκατέβατων κερδών» των παραγωγών, όσο αυτή η στρέβλωση δεν εξομαλύνεται. Και μικρό «καλάθι» για τη στήριξη της βιομηχανίας -που σύσσωμη έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου πριν λίγες ημέρες για το ενεργειακό κόστος.
Αυτά είναι τα τρία βασικά μηνύματα για τις τιμές ενέργειας που έστειλε από το βήμα της ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με «φόντο» αφενός την επιστροφή των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος σε υψηλά επίπεδα με το ξεκίνημα της εβδομάδας (μέση τιμή 162,68 ευρώ/ΜWh, μέγιστη τιμή 511,68 ευρώ/MWh), αφετέρου τις εκτιμήσεις στελεχών του κλάδου -στη βάση των μηνυμάτων που στέλνουν τα προθεσμιακά συμβόλαια- για πτώση των φορτίων και των τιμών το αμέσως επόμενο διάστημα.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση και επιχειρώντας να εξηγήσει το φαινόμενο των υψηλών πτήσεων των χονδρικών τιμών ρεύματος τους τελευταίους μήνες -και τις ακραίες τιμές τις βραδινές ώρες., ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «βασική στρέβλωση» στην αγορά ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σε σχέση με τις τιμές που πληρώνει η Δυτική Ευρώπη για ηλεκτρική ενέργεια. Λέμε ότι έχουμε μια ενιαία αγορά, έχουμε το target model, αλλά αυτό δεν λειτούργησε τους τελευταίους μήνες». Για το λόγο αυτό, όπως είπε, θα στείλει επιστολή στην κ. φον ντερ Λάιεν για να εξηγήσει τι έγινε σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουγγαρία και πώς γίνεται να υπάρχουν ώρες της ημέρας όπου η οριακή τιμή του συστήματος να είναι 10 φορές ακριβότερη στα Βαλκάνια από ό,τι είναι στην Αυστρία ή στην Τσεχία. Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν υπάρχουν άμεσες λύσεις στο πρόβλημα. Και τούτο διότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση ούτε συναίνεση στην Ευρώπη για την αλλαγή του target model, κάτι που φάνηκε και κατά την ενεργειακή κρίση.
Προκειμένου «να μην πληρώσει ο Έλληνας καταναλωτής τις στρεβλώσεις ενός ευρωπαϊκού μοντέλου», ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «βραχυπρόθεσμα αυτό που κάναμε και θα εξακολουθούμε να κάνουμε είναι να επιβάλουμε έκτακτους φόρους και έκτακτα τέλη σε αυτούς τους παραγωγούς που πραγματικά βγάζουν «ουρανοκατέβατα κέρδη». Θα πάρουμε λοιπόν αυτά τα κέρδη, θα τα γυρίσουμε στους καταναλωτές, έτσι ώστε να μπορούν να έχουν τιμές οι οποίες να είναι κάτω από τα 15 λεπτά την κιλοβατώρα, όσο καιρό κρατά αυτή η στρέβλωση. Δεσμεύθηκε δε να δώσει αγώνα για να διορθωθεί η στρέβλωση, ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο και το επόμενο καλοκαίρι.
Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο λήψης μέτρων στήριξης των βιομηχανιών που βρίσκονται «εκτός κάδρου» των επιδοτήσεων, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πρώτη προτεραιότητα αποτελούν τα νοικοκυριά ότι υπάρχουν συζητήσεις με τη βιομηχανία και ότι ειδικά η μεγάλη βιομηχανία μπορεί να συνάψει διμερή συμβόλαια (PPA) για να επιτύχει καλύτερο κόστος. Κύκλοι της βιομηχανίας σχολιάζοντας τις δηλώσεις σημείωναν ότι τα PPA -ιδίως αυτά με τα φωτοβολταϊκά που αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των εν λόγω συμβάσεων- δεν προστατεύουν από τις υψηλές τιμές, ιδίως το βράδυ. Όσο για τα «ουρανοκατέβατα κέρδη» των παραγωγών σημείωναν ότι αφορούν και άλλες τεχνολογίες πέρα από το φυσικό αέριο.
Διαβάστε ακόμη