Το Αζερμπαϊτζάν, η Γεωργία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία ξεκινούν ένα κοινό εγχείρημα με σκοπό την εισαγωγή πράσινης ενέργειας από τον ανατολικό Καύκασο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με δημοσίευμα στο euronews.

Η υποθαλάσσια υποδομή θα μπορούσε να στέλνει αιολική ενέργεια από την Κασπία Θάλασσα και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις ευρωπαϊκές χώρες.

Το έργο εγκρίθηκε από τους ηγέτες των τεσσάρων χωρών το 2022 και απέκτησε δυναμική αφότου η Ρωσία εξαπέλυσε την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία και έφερε στο προσκήνιο την εξάρτηση της ΕΕ από τη ρωσική ενέργεια, καθώς οι τιμές αυξήθηκαν απότομα.

Το μπλοκ των 27 χωρών πιέζει έκτοτε να απεξαρτηθεί από τη ρωσική ενέργεια.

Το καλώδιο θα συνέδεε το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο θεωρείται ότι έχει σημαντικές δυνατότητες παραγωγής ενέργειας από αιολικά πάρκα της Κασπίας Θάλασσας, με τα μέλη της ΕΕ Ρουμανία και Ουγγαρία μέσω της Γεωργίας.

Οι υπουργοί κυβερνήσεων των τεσσάρων χωρών εγκαινίασαν το κοινό εγχείρημα σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (3 Σεπτεμβρίου) στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας.

Το έργο προορίζεται να συμβάλει στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και να μειώσει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές.

Οι δηλώσεις των υπουργών Ενέργειας

Ο υπουργός Ενέργειας της Ρουμανίας Sebastian Burduja δήλωσε ότι το έργο είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα του και την ΕΕ.

Ο υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν Parviz Shahbazov δήλωσε ότι η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της κλιματικής αλλαγής.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας συμμετείχε επίσης στη συνάντηση της Τρίτης και συζητήθηκε η ένταξη του μέλους της ΕΕ στο έργο υποδομής.

Οι Burduja και Shahbazov δήλωσαν ότι η επόμενη συνάντηση για το έργο θα γίνει σε μια σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή αργότερα φέτος στο Αζερμπαϊτζάν.

Διαβάστε ακόμη