Το καλοκαίρι που πέρασε χαρακτηρίστηκε από υψηλές χονδρικές τιμές ρεύματος. Κάποιοι παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτό το φαινόμενο ήταν αφενός οι συνθήκες καύσωνα που επικρατούσαν στη χώρα, οι οποίες είχαν ως συνέπεια την αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και περιφερειακοί παράγοντες, οι οποίοι είχαν σχέση με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και με την αυξημένη ζήτηση της Ουκρανίας για ηλεκτρική ενέργεια, απόρροια των καταστροφών που έχουν υποστεί οι ενεργειακές υποδομές της τους τελευταίους μήνες.

Όπως επισήμανε και τις προηγούμενες μέρες το energygame.gr, οι αυξημένες τιμές στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας επιμένουν και τον μήνα που διανύουμε. Εύλογα, λοιπόν, δημιουργείται μια αναταραχή στον κόσμο που παρακολουθεί τις εξελίξεις ως προς το συνολικό κόστος της ενέργειας που χρησιμοποιεί στην καθημερινή του ζωή. Ωστόσο, μια διαφορετική ματιά στο ζήτημα έδωσε με ανάρτηση του στο facebook ο Μιχάλης Μαθιουλάκης, Αναλυτής Ενεργειακής Στρατηγικής, Ακαδημαϊκός Διευθυντής του Greek Energy Forum και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ για θέματα ενέργειας.

Συγκεκριμένα ο κ. Μιχάλης Μαθιουλάκης ανέφερε τα εξής:

Μερικά στοιχεία για την ενέργεια και το κόστος της ώστε να έχουμε μια πραγματική εικόνα για το που βρισκόμαστε:

  1. Το κόστος για την ενέργεια που καταναλώνουμε έχει διαμορφωθεί ως εξής σε σχέση με πέρσι τέτοια εποχή:
  • Πετρέλαιο: μείωση 16%  (από 86 στα 72 δολ./βαρέλι) Φυσικό αέριο: μείωση 26% (από 51 στα 37,6 ευρώ/KWh)
  • Χονδρική Ρεύματος: αύξηση 20% ( από 127 στα 154 ευρώ/KWh)
  1. Η ενέργεια που καταναλώνουμε περισσότερο ΔΕΝ είναι το ρεύμα:
  • Στην Ελλάδα η κατανάλωση των νοικοκυριών για ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί το 27% του συνόλου της ενέργειας που καταναλώνουν. Τα ίδια ισχύουν συνολικά στην ενέργεια που καταναλώνουν όλοι οι τομείς της ελληνικής οικονομίας και περίπου τα ίδια ισχύουν και για το μέσο όρο όλης της ΕΕ.
  • Αυτό που καταναλώνουν τα νοικοκυριά (και οι επιχειρήσεις) περισσότερο στην Ελλάδα είναι το πετρέλαιο και αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη συνολική ετήσια επιβάρυνση για το μέσο ελληνικό νοικοκυριό.
  1. Συνολικά λοιπόν: Για τα τρία τέταρτα (3/4) της ενέργειας που καταναλώνουμε κάθε χρόνο, οι τιμές έπεσαν, ενώ για το ένα τέταρτο (1/4) οι τιμές ανέβηκαν.
  2. Επίσης, από το τελικό κόστος που πληρώνουμε για το ρεύμα:
  • Το μισό κόστος είναι αυτό που αφορά τις τιμές της χονδρικής για τις οποίες γίνεται τόσος λόγος καθημερινά.
  • Το άλλο μισό (στο κάτω μέρος του λογαριασμού) είναι κόστη τα οποία πληρώνουμε χωρίς να ενδιαφερόμαστε καθόλου για το πως διαμορφώνονται και το τι συμβαίνει με αυτά.
  • Αυτά είναι χρήματα που πληρώνουμε για τα δίκτυα, για να στηρίξουμε τις ΑΠΕ, για να έχει φθηνό ρεύμα η Κρήτη και τα υπόλοιπα νησιά μέχρι να γίνουν οι διασυνδέσεις, και βεβαίως για το μαύρο κουτί των δημοτικών τελών για τα οποία δεν υπάρχει καμία διαφάνεια ή λογοδοσία.

Συμπερασματικά, λοιπόν, κατέληξε λέγοντας πως καλό είναι το ενδιαφέρον όλων για τις τιμές ενέργειας και σίγουρα υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν στον χώρο για να βελτιωθεί η κατάσταση με τα κόστη, αλλά καλό θα είναι κάποια στιγμή να κοιτάμε και το τι γίνεται στην πραγματικότητα και όχι στα πρωτοσέλιδα.

Διαβάστε ακόμη