Το ελληνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας κατέγραψε ισχυρή αύξηση του φορτίου (+11%) αυτό το καλοκαίρι, πιθανότατα αποτέλεσμα του ζεστού καιρού και της υψηλότερης δραστηριότητας (τουρισμός), ανέφερε σε ανάρτησή του στο Linkedin, ο ειδικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα Ενέργειας, Νίκος Τσάφος.

Αυτή η αυξημένη ζήτηση καλύφθηκε από το φυσικό αέριο (το οποίο έφτασε σχεδόν στα επίπεδα του 2021), καθώς και από τα αιολικά(+30%) και τα φωτοβολταϊκά(+25%), ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που κατέγραψαν ιστορικά υψηλά επίπεδα παραγωγής. Η υδροηλεκτρική ενέργεια παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητη, παρά τις λιγότερες βροχοπτώσεις φέτος. Ο λιγνίτης μειώθηκε κατά 27%, επιβεβαιώνοντας την πορεία ενός καυσίμου που καταργείται σταδιακά.

Οι εισαγωγές μειώθηκαν επίσης – πολύ. Αυτή είναι μια υποτιμημένη ιστορία του μετασχηματισμού της Ελλάδας – που από μεγάλος καθαρός εισαγωγέας έχει πλέον σχεδόν ισορροπήσει από άποψη εξαγωγών και εισαγωγών.

Παρά την ταχεία άνοδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι τιμές αυξήθηκαν. Αυτό ήταν ένα περιφερειακό φαινόμενο, αν και δεν επηρέασε εξίσου όλες τις χώρες της περιοχής. Στην πραγματικότητα, οι τιμές διέφεραν απότομα μεταξύ των γεωγραφικών περιοχών, ένα κακό σημάδι για την εσωτερική αγορά.

Αυτή η αποσύνδεση -μεταξύ μιας ταχέως εξελισσόμενης ενεργειακής μετάβασης και υψηλότερων τιμών, που επηρέασαν ορισμένες χώρες, αλλά όχι άλλες- αποτελεί μια έντονη υπενθύμιση ότι έχουμε ακόμη δουλειά να κάνουμε, ιδίως σε επίπεδο ΕΕ, για να διασφαλίσουμε ότι η ενεργειακή μετάβαση θα αποφέρει χαμηλότερες τιμές για όλους τους καταναλωτές.

Διαβάστε ακόμη