Η απόφαση για να προχωρήσουμε αρχικά με την ηλεκτρική διασύνδεση ήταν για να μειωθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, δήλωσε ο σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, προειδοποιώντας ότι αν οι επενδυτές δεν δώσουν ικανοποιητικές διευκρινίσεις στο κράτος, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα επιβαρυνθούν επιπρόσθετα οι καταναλωτές ρεύματος, η κυπριακή πλευρά δεν θα είναι θετική ως προς τα όσα ζητά η πλευρά του φορέα υλοποίησης, σύμφωνα με δημοσίευμα στον Φιλελεύθερο.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος, ερωτηθείς το πρωί της Δευτέρας από δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια παρουσίας του στο ΤΕΠΑΚ, ανέφερε πως στόχος της Κυβέρνησης είναι να μειωθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και αυτό εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό για το ηλεκτρικό ρεύμα, που χωρίζεται σε τρεις άξονες. Σημείωσε πως οι τρεις άξονες είναι οι ΑΠΕ, το φυσικό αέριο και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ο Πρόεδρος, προχωρήσαμε με το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης αυτής. Έχουμε ζητήσει συγκεκριμένες διευκρινίσεις, επισήμανε, για το έργο, γιατί κύριος στόχος μας είναι η μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος που πληρώνουν οι καταναλωτές. Κάποιες από αυτές μάς έχουν απαντηθεί και μας ικανοποιούν και για άλλες ζητήσαμε περαιτέρω διευκρινίσεις, συμπλήρωσε. Αν δεν μας ικανοποιήσουν, δεν θα είμαστε θετικοί, τόνισε ο Πρόεδρος. Δεν είναι σαφές από τις δηλώσεις που μεταφέρθηκαν κατά πόσο ο κ. Χριστοδουλίδης αναφερόταν στις νέες αξιώσεις του ΑΔΜΗΕ ως προς τη χρέωση των καταναλωτών πριν την έναρξη λειτουργίας της διασύνδεσης ή στις διαβουλεύσεις για συμμετοχή του κράτους στη μετοχική δομή του Great Sea Interconnector.

Όσον αφορά το γεωπολιτικό ρίσκο για τον Great Sea Interconnector τόνισε πως το λαμβάνουμε υπόψη. Όπως έγραψε ήδη ο Φιλελεύθερος, η Κυβέρνηση στηρίζει τη ΡΑΕΚ στη θέση της ότι δεν θα αναληφθεί σε αυτή τη φάση το κόστος του γεωπολιτικού ρίσκου από τους καταναλωτές, αλλά από τον φορέα υλοποίησης του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι, την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να βρεθεί ένας μηχανισμός υποστήριξης της διασύνδεσης, ώστε το έργο να είναι βιώσιμο και ελκυστικό σε πιθανούς επενδυτές. Στόχος είναι να αναζητηθεί μια «φόρμουλα» ώστε να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές. Επομένως, το στοίχημα είναι όταν θα δοθεί το Full Notice to Proceed πράγματι να έχουν εξασφαλιστεί οι προϋποθέσεις για να είναι εφικτή η προσέλκυση επενδυτών. Η σημερινή μέρα είναι κρίσιμη και για το λόγο ότι η Nexans στο τελεσίγραφο της προηγούμενης εβδομάδας ανέφερε ρητά πως αν δεν βρεθεί λύση στις εκκρεμότητες που αφορούν το ρυθμιστικό πλαίσιο θα προχωρήσει σήμερα σε αναστολή των εργασιών. Ωστόσο, αναλυτές επισημαίνουν ότι για τη γαλλική εταιρία το συγκεκριμένο project είναι πολύ σημαντικό και ενδεχομένως δεν θα προχωρήσει σε βιαστικές αποφάσεις.

Τέλος, ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να ξεκαθαρίσει είναι η αξιολόγηση της μελέτης κόστους – οφέλους που κατέθεσε ο ΑΔΜΗΕ στην κυπριακή πλευρά, από την οποία θα κριθεί εάν τελικά η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμμετέχει με 100 εκατ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο του φορέα υλοποίησης του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αναμένεται να δώσει τη γνωμάτευση της σε σχέση με τη μελέτη κόστους-οφέλους του έργου.

Διαβάστε ακόμη