Με πολύ… άγριες διαθέσεις μπήκε ο Σεπτέμβριος για τις χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρισμού της Ελλάδας και των χωρών της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς -με εξαίρεση την Αλβανία- καθώς σήμερα, πρώτη εργάσιμη ημέρα του μήνα, οι τιμές «πέταξαν» πάνω από τα 200 ευρώ/ΜWh σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία και Κροατία. Το «ζεύγος» των αγορών Βουλγαρία-Ρουμανία εμφανίζει την υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή πανευρωπαϊκά (231,15 ευρώ/MWh), ενώ «πρωταθλητισμό» κάνει και η Ελλάδα, με μέση τιμή για σήμερα τα 215,29 ευρώ/MWh (υπερδιπλάσια σε σχέση με την Κυριακή) και εκτόξευση των τιμών σε πολύ υψηλότερα επίπεδα κατά τις βραδινές ώρες- κατά τα ειωθότα- με μέγιστη τιμή στις 20.00 τα 780 ευρώ/MWh.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση της ζήτησης, σε συνδυασμό με την μείωση της εκτιμώμενης παραγωγής από ΑΠΕ, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της ανατολικής Ευρώπης, όπου η χαμηλή αιολική παραγωγή ενίσχυσε το «μοτίβο» των πολύ υψηλών τιμών που παρατηρείται από τον Ιούλιο στη ζώνη 19.00-21.00. Είναι ενδεικτικό ότι λόγω της ισχυρής ζήτησης από το Βορρά κατά τις ώρες αυτές αλλά και κάποιες άλλες ώρες της ημέρας εξαντλήθηκε η μεταφορική ικανότητα στις διασυνδέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί για άλλη μια φορά το φαινόμενο της αποσύζευξης (decoupling). Στο πλαίσιο αυτό, στις βραδινές ώρες οι μέγιστες τιμές σε Βουλγαρία και Ρουμανία διαμορφώνονται για σήμερα στα 885,09 ευρώ/ΜWh, στην Κροατία στα 902 ευρώ/MWh ενώ στη Σλοβενία αγγίζει τα 1000 ευρώ/MWh. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι το φαινόμενο αυτό -που είχε χαρακτηριστεί προσωρινό τον Ιούλιο αλλά εμφανίζει τάσεις εδραίωσης- οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων και δη στις εξαγωγές από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη προς την Ουγγαρία, στην χαμηλή στάθμη των νερών στους ταμιευτήρες και τις υψηλότερες από το μέσο όρο για την εποχή θερμοκρασίες στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης -με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υδροηλεκτρική παραγωγή- και την συνεχιζόμενη χαμηλή μεταφορική ικανότητα ηλεκτρισμού μεταξύ Σερβίας και Ουγγαρίας.
Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση όπως διαμορφώνεται προκαλεί ισχυρό προβληματισμό, μεταξύ άλλων στους κύκλους των βιομηχάνων -, καθώς οι επιχειρήσεις στην υψηλή τάση έχουν ωριαία τιμολόγηση. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, οι βιομηχανικοί σύνδεσμοι Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (για δεύτερη φορά αφού είχε προηγηθεί ανάλογη κίνηση και τον Ιούλιο), τονίζοντας ότι οι υψηλές τιμές του Ιουλίου συνεχίστηκαν με μικρές διαφοροποιήσεις και τον Αύγουστο, κάνοντας μάλιστα λόγο για κινήσεις συγκεκριμένων χωρών που περιορίζουν τις ροές ηλεκτρισμού από την Κεντρική Ευρώπη προς τα Βαλκάνια. Δεν αποκλείουν δε εφόσον δεν κρίνουν ικανοποιητικές τις απαντήσεις που θα λάβουν από τις Βρυξέλλες να κλιμακώσουν την αντίδρασή τους με υποβολή καταγγελίας στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού.
Διαβάστε ακόμη