Περιθώριο λίγων ακόμη ημερών φαίνεται ότι θα δοθεί στο να εξευρεθεί -έστω και την ύστατη στιγμή- λύση στο αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι συζητήσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου Great Sea Interconnector. Παρά τη διαπραγμάτευση σε υψηλότατο επίπεδο, δεν έχει παρουσιαστεί πρόοδος για το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων. Μάλιστα, στην Αθήνα χρεώνουν στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου ακαμψία και άρνηση να επιτευχθεί κάποια λύση στα δύο βασικά ζητήματα που υπάρχουν. Πρώτον, να δώσει μια απάντηση επί του αιτήματος του ΑΔΜΗΕ να ξεκινήσει η ανάκτηση των δαπανών κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2025 και δεύτερον να δοθεί λύση στο αίτημα της κάλυψης του γεωπολιτικού ρίσκου. Υπενθυμίζεται, πως ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή ενέργειας επεσήμανε ότι το θέμα του γεωπολιτικού ρίσκου για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης επιβαρύνει τον φορέα υλοποίησης του έργου.
Η επιστολή της Nexans άνοιξε έναν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων το Σαββατοκύριακο, όπου σύμφωνα με πληροφορίες του Energygame.gr έγιναν κάποιες υποχωρήσεις και κάποιες προσφορές. Άνθρωποι που είναι κοντά στις διαπραγματεύσεις χαρακτηρίζουν τη σημερινή μέρα ως αρκετά κρίσιμη, ενώ επισημαίνουν πως τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε απευθείας επικοινωνία μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών(Ελλάδας-Κύπρου).
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να βρεθεί ένας μηχανισμός υποστήριξης της διασύνδεσης, ώστε το έργο να είναι βιώσιμο και ελκυστικό σε πιθανούς επενδυτές. Στόχος είναι να αναζητηθεί μια «φόρμουλα» ώστε να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές. Επομένως, το στοίχημα είναι όταν θα δοθεί το Full Notice to Proceed πράγματι να έχουν εξασφαλιστεί οι προϋποθέσεις για να είναι εφικτή η προσέλκυση επενδυτών. Η σημερινή μέρα είναι κρίσιμη και για το λόγο ότι η Nexans στο τελεσίγραφο της προηγούμενης εβδομάδας ανέφερε ρητά πως αν δεν βρεθεί λύση στις εκκρεμότητες που αφορούν το ρυθμιστικό πλαίσιο θα προχωρήσει σήμερα σε αναστολή των εργασιών. Ωστόσο, αναλυτές επισημαίνουν ότι για τη γαλλική εταιρία το συγκεκριμένο project είναι πολύ σημαντικό και ενδεχομένως δεν θα προχωρήσει σε βιαστικές αποφάσεις.
Τέλος, ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να ξεκαθαρίσει είναι η αξιολόγηση της μελέτης κόστους – οφέλους που κατέθεσε ο ΑΔΜΗΕ στην κυπριακή πλευρά, από την οποία θα κριθεί εάν τελικά η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμμετέχει με 100 εκατ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο του φορέα υλοποίησης του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αναμένεται να δώσει τη γνωμάτευση της σε σχέση με τη μελέτη κόστους-οφέλους του έργου.
Διαβάστε ακόμη