Μέσα στα επόμενα χρόνια θα πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης των ΑΠΕ και στη θέρμανση, με τις αντλίες θερμότητας να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου. Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, που τέθηκε πριν λίγες ημέρες σε διαβούλευση, η προβλεπόμενη κατανάλωση ενέργειας από αντλίες θερμότητας στον εμπορικό/δημόσιο τομέα αναμένεται να αυξηθεί από 17,2TWh το 2022, σε 18TWh το 2030 και 20,1TWh το 2050. Σε ό,τι αφορά τον οικιακό τομέα η κατανάλωση ενέργειας από αντλίες θερμότητας θα αυξηθεί από 16,6 TWh το 2022, σε 19,3 TWh το 2030 και 20,5 TWh το 2050.

Με βάση τις προβλέψεις του ΕΣΕΚ προβλέπεται θεαματική αύξηση του εξηλεκτρισμού της θέρμανσης κτιρίων (αντλίες θερμότητας), εξαιτίας τριών λόγων. Της απαγόρευσης πώλησης νέων καυστήρων πετρελαίου από το έτος 2025 σύμφωνα με τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο, αλλά και την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2024/1275 για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, για απαγόρευση χορήγησης κινήτρων για νέους λέβητες αερίου μετά το έτος 2025. Επίσης, ρόλο θα παίξει η υποχρέωση για ανάμειξη του πετρελαίου θέρμανσης με bio-diesel κατά 30% κ.ο. τουλάχιστον από το έτος 2030 σύμφωνα με τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο, καθώς και την ένταξη του κτιριακού τομέα στο καθεστώς δικαιωμάτων εκπομπής ΑτΘ, μέτρα τα οποία θα αυξήσουν το κόστος χρήσης των ορυκτών καυσίμων.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς πράγματι στη χώρα μας καταγράφεται αύξηση των αντλιών θερμότητας, με ένα ποσοστό 6-7% των κτιρίων να έχει εγκατεστημένη αντλία θερμότητας. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως παρά την τάση μείωσης του κόστους των αντλιών θερμότητας θα πρέπει να δοθούν περισσότερα κίνητρα. Το υπουργείο Ενέργειας προσανατολίζεται να προσφέρει αυξημένα κίνητρα για την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας. Όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας πρόσφατα σε εκδήλωση για την περιφερειακή ανάπτυξη αυξημένα κίνητρα θα προσφερθούν στο επόμενο πρόγραμμα “Εξοικονομώ”.

Πότε θα χρειάζεται άδεια για την αντλία θερμότητας

Να σημειωθεί, πως το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ με τις ρυθμίσεις στην αποθήκευση ενέργειας και στην διαχείριση των αποβλήτων που τέθηκε σε διαβούλευση προβλέπει και μια σειρά από ρυθμίσεις σε σχέση με τη διαδικασία αδειοδότησης για την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας (άρθρο 45). Συγκεκριμένα, «δεν απαιτείται άδεια για την εγκατάσταση: α) αερόψυκτων αντλιών θερμότητας ανεξαρτήτως ισχύος, β) γεωθερμικών αντλιών θερμότητας κλειστού κυκλώματος με ισχύ που δεν υπερβαίνει τα εκατό κιλοβάτ ηλεκτρικά (100 kWe). Στην περ. β), πριν από την έναρξη των εργασιών εγκατάστασης, ο ενδιαφερόμενος υποβάλει δήλωση γνωστοποίησης στη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας, στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται το ακίνητο στο οποίο γίνεται η εγκατάσταση, σύμφωνα με την απόφαση της παρ. 8. Αν δεν προβεί στην εν λόγω γνωστοποίηση, επιβάλλεται πρόστιμο πεντακοσίων (500) ευρώ». Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, «οι εγκαταστάσεις αυτές λογίζονται ως ηλεκτρικές συσκευές ή εγκαταστάσεις και οι Διαχειριστές Δικτύων Μεταφοράς ή Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας προχωρούν στη σύνδεση στο δίκτυο και στην ηλεκτροδότησή τους. Αν η ηλεκτρική ισχύς των ανωτέρω αντλιών θερμότητας δεν υπερβαίνει τα πενήντα κιλοβάτ ηλεκτρικά (50 kWe), ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας προβαίνει στη σύνδεση στο δίκτυο και στην ηλεκτροδότησή τους, εντός δύο (2) εβδομάδων από την υποβολή αίτησης, εκτός εάν απαιτούνται περαιτέρω εργασίες για τις συνδέσεις με το δίκτυο».

Τέλος, απαιτείται άδεια, η οποία εκδίδεται, από την αρμόδια Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας, στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται το ακίνητο για την εγκατάσταση: α) γεωθερμικών αντλιών θερμότητας κλειστού κυκλώματος με ισχύ που υπερβαίνει τα εκατό κιλοβάτ ηλεκτρικά (100 kWe), ή όταν ευρίσκονται εντός θεσμοθετημένου γεωθερμικού πεδίου και το βάθος εγκατάστασης των γεωεναλλακτών υπερβαίνει τα 100μέτρα, β) γεωθερμικών αντλιών θερμότητας ανοιχτού κυκλώματος ανεξαρτήτως ισχύος.

Διαβάστε ακόμη