Στην πιο κρίσιμη φάση εισέρχεται η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ Great Sea Interconnector μετά τις «πυκνές» εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων. Όπως αποκάλυψε χθες το powergame.gr, ο ΑΔΜΗΕ με επιστολή του προς τις ρυθμιστικές αρχές Ελλάδας και Κύπρου και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), γνωστοποίησε το τελεσίγραφο που έλαβε από τη Nexans σύμφωνα με το οποίο η γαλλική εταιρεία κατασκευής του καλωδίου ξεκαθαρίζει πως αν δεν έχει μέχρι την Παρασκευή είτε την τελική εντολή (Full Notice to Proceed), είτε επίσημη ενημέρωση πως έχουν επιλυθεί οι ρυθμιστικές εκκρεμότητες, τότε θα προχωρήσει σε πλήρη αναστολή εργασιών την προσεχή Δευτέρα.
Τρία είναι τα «αγκάθια» που παραμένουν στο τραπέζι, σε σχέση με την ηλεκτρική διασύνδεση. Πρώτον, να αποφανθεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου επί του αιτήματος του ΑΔΜΗΕ να ξεκινήσει η ανάκτηση των δαπανών κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2025. Δεύτερον, το αίτημα της κάλυψης του γεωπολιτικού ρίσκου και τέλος η αξιολόγηση της μελέτης κόστους – οφέλους που κατέθεσε ο ΑΔΜΗΕ στην κυπριακή πλευρά, από την οποία θα κριθεί εάν τελικά η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμμετέχει με 100 εκατ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο του φορέα υλοποίησης του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αναμένεται να δώσει τη γνωμάτευση της σε σχέση με τη μελέτη κόστους-οφέλους του έργου, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, κ. Μάκης Κεραυνός, σε δηλώσεις του(ΑΝΤ1 Κύπρου).
Σε δηλώσεις του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας που συνεδρίασε χθες εκτάκτως για να ενημερωθεί για την πορεία του έργου, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου επεσήμανε πως το θέμα του γεωπολιτικού ρίσκου για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας βαραίνει τον Φορέα Υλοποίησης (ΑΔΜΗΕ). Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στηρίζει το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο, όπως καθορίστηκε από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου για αυτό το θέμα. Επιπλέον, στην ίδια συνεδρίαση ο πρόεδρος της ΡΑΕΚ Ανδρέας Πουλλικκάς είπε ότι το θέμα του γεωπολιτικού ρίσκου δεν είναι ρυθμιστικό και πως πρέπει να υπάρξει τοποθέτηση από την κυβέρνηση.
Σύμφωνα πάντως με δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» η κυπριακή κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθεί οι Κύπριοι καταναλωτές να αναλάβουν το κόστος του γεωπολιτικού ρίσκου. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, διεξάγονται διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε υψηλό επίπεδο για να αρθεί το αδιέξοδο. Άρα, με φόντο αυτές τις εξελίξεις μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται να υπάρξουν νεότερα σε σχέση με την τύχη του έργου.
Διαβάστε ακόμη: