Με τη χονδρική τιμή ρεύματος να διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα -που σήμερα αγγίζουν τα 200 ευρώ/MWh- και τα Χρηματιστήρια Ενέργειας στον «διάδρομο» Ουγγαρίας-Ρουμανίας-Βουλγαρίας Ελλάδας να εμφανίζουν τις υψηλότερες τιμές πανευρωπαϊκά το τελευταίο διάστημα, το ερώτημα που εγείρεται είναι αν τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα, με του Αυγούστου. Μέχρι τώρα η μέση χονδρική τιμή ρεύματος κινείται στα 129 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ελαφρά κάτω από τη μέση τιμή του Ιουλίου. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς τα τιμολόγια Σεπτεμβρίου θα διαμορφωθούν στα ίδια επίπεδα με του μήνα που διανύουμε, εφόσον το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δώσει επιδοτήσεις και τον επόμενο μήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται στο να δώσει και για τον επόμενο μήνα επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς όμως να έχει «κλειδώσει» ακόμα η απόφαση. Σε αυτή την κατεύθυνση συνηγορεί το γεγονός πως τον Αύγουστο τα έσοδα από την ειδική εισφορά στις μονάδες αερίου ήταν αυξημένα, κάτι που δημιουργεί περιθώριο για νέες επιδοτήσεις. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου, η ειδική εισφορά στις μονάδες αερίου δεν φαίνεται ότι θα παραταθεί και τον επόμενο μήνα. Υπενθυμίζεται πως το ύψος της έκτακτης εισφοράς ανέρχεται σε 10 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα και αποφασίστηκε να επιβληθεί σε πρώτη φάση μόνο για τον Αύγουστο, με δυνατότητα παράτασης μέχρι και τρεις μήνες.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τις κινήσεις των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας τα πράγματα φαίνεται πως ξεκαθαρίζουν, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του energygame.gr οι περισσότεροι πάροχοι έχουν αποφασίσει να κρατήσουν σταθερά τα κυμαινόμενα τιμολόγιά τους (πράσινα, κίτρινα) Ήδη, η Protergia ανακοίνωσε χθες πως θα διατηρήσει στα ίδια επίπεδα τις τελικές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και τον Σεπτέμβριο για οικιακούς και μικρούς επαγγελματικούς πελάτες. Σύμφωνα με πληροφορίες το ίδιο σκοπεύει να κάνει και η Ήρων, αλλά και η Ελιν.
Να σημειωθεί πως σήμερα η μέση χονδρεμπορική τιμή διαμορφώνεται στα 194,94 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η μέγιστη τιμή διαμορφώνεται στα 756,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Με άλλα λόγια παρατηρούνται και πάλι ακραίες διακυμάνσεις στη χονδρική αγορά. «Από τις αρχές Ιουλίου, οπότε οι τιμές ρεύματος στις ώρες αιχμής με τη σβέση του ήλιου σταθερά και σε καθημερινή βάση εκτοξεύονται έως και 650 €/Mwh, οι αρμόδιοι μας διαβεβαίωσαν ότι το φαινόμενο είναι παροδικό και δεν απαιτείται η λήψη οποιωνδήποτε μέτρων, πλην της προστασίας των οικιακών καταναλωτών», επισημαίνουν πηγές της ΕΒΙΚΕΝ επισημαίνοντας πως «οι τιμές στα Βαλκάνια κυρίως λόγω των υψηλών εξαγωγών προς Ουκρανία παραμένουν πολύ υψηλότερες ως προς τις υπόλοιπες χώρες της κεντρικής Ευρώπης». Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα της εγχώριας βιομηχανίας και προσθέτουν πως θα πρέπει άμεσα να ελεγχθούν οι συμπεριφορές στις προσφορές των συμβατικών μονάδων παραγωγής. «Από τη στιγμή που οι τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς μεταφέρονται στα τιμολόγια των καταναλωτών, ο δρόμος είναι ελεύθερος για την εκτόξευση των τιμών σε όποιο επίπεδο θέλουν οι εγχώριοι παραγωγοί.» συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.
Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον στρέφεται στο πλαίσιο που θα αφορά την εφαρμογή των «πορτοκαλί» τιμολογίων που καταλαμβάνουν κεντρικό ρόλο στον ευρύτερο σχεδιασμό για δυναμική τιμολόγηση και μεταφορά της κατανάλωσης ρεύματος τις ώρες που υπάρχει μεγαλύτερη προσφορά πράσινης ενέργειας και οι τιμές διαμορφώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα. Μιλώντας χθες στην ΕΡΤ ο αντιπρόεδρος Κλάδου Ενέργειας της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων κ. Δημήτρης Φούρλαρης ανέφερε πως η ρυθμιστική αρχή επεξεργάζεται τη μεθοδολογία για το πώς θα είναι τα «πορτοκαλί» τιμολόγια που αναμένεται να βγει σε δημόσια διαβούλευση τον Οκτώβριο.
Διαβάστε ακόμη