Ημερήσια άνοδος 15% καταγράφεται σήμερα στις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού, με αποτέλεσμα η μέση τιμή στην Προημερήσια Αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας να διαμορφώνεται στα 189,03 ευρώ/MWh και να είναι η δεύτερη υψηλότερη πανευρωπαϊκά μετά τη Βουλγαρία (με την οποία η ελληνική αγορά είναι συζευγμένη) και τη Ρουμανία όπου η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 189,68 ευρώ/MWh. Η μέγιστη τιμή -κατά τις βραδινές ώρες ως είθισται- διαμορφώνεται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, στα 647,76 ευρώ/MWh, κάτι που αποδίδεται για άλλη μια αφορά στις αυξημένες εξαγωγές -σε υψηλές τιμές- στις ώρες αυτές, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε κατάσταση αποσύζευξης με τη Βουλγαρία το βράδυ, λόγω της εξάντλησης της μεταφορικής ικανότητας στις μεταξύ τους διασυνδέσεις.
Η αύξηση στην τιμή συνδέεται με την πτώση του μεριδίου των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής -λόγω του περιορισμού της παραγωγής των αιολικών- και την επακόλουθη αυξημένη παρουσία των συμβατικών μονάδων, συμπεριλαμβανομένων και λιγνιτικών. Στο πλαίσιο αυτό, η συμμετοχή του αερίου στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής σήμερα προσεγγίζει το 43% (42,9%), το μερίδιο των ΑΠΕ ανέρχεται στο 30,5%, των λιγνιτών στο 9,7% (με Πτολεμαΐδα 5 και Άγιο Δημήτριο 3 και 4 να εμφανίζονται στον προγραμματισμό), των εισαγωγών στο 9,1% και των υδροηλεκτρικών στο 4,3%.
Ένας άλλος παράγοντας πίσω από τις υψηλές πτήσεις των τελευταίων ημερών σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς είναι η ανησυχία για την εξέλιξη των τιμών του φυσικού αερίου που χθες κινήθηκαν ανοδικά (+2,6%), δίνοντας συνέχεια στην τάση που ξεκίνησε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, καθώς η αγορά φαίνεται να ανησυχεί για την προσφορά τους επόμενους μήνες λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων. Η μέση τιμή για τον Αύγουστο -μέχρι στιγμής- διαμορφώνεται στα 127, 58 ευρώ/MWh (από 134,98 ευρώ/MWh), δημιουργώντας προϋποθέσεις για διατήρηση της επιδότησης στα τιμολόγια ρεύματος των νοικοκυριών και το Σεπτέμβριο, ενδεχόμενο έχει αφήσει ανοιχτό ο Υπουργός ΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης.
Διαβάστε ακόμη