Την εικόνα του Ιουλίου (οπότε εκδηλώθηκε η περιφερειακή ενεργειακή κρίση που υποχρέωσε το ΥΠΕΝ σε έκτακτες παρεμβάσεις) θυμίζει τα τελευταία 24ωρα η εικόνα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού, με μεγάλες αυξήσεις και εκτόξευση των τιμών τις βραδινές ώρες.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα η μέση τιμή στην Προημερήσια Αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας ανήλθε στα 164 ευρώ/MWh με ημερήσια αύξηση 15,2%, ενώ η μέγιστη τιμή τις βραδινές ώρες προσεγγίζει τα 600 ευρώ/MWh (536 ευρώ/MWh) λόγω της υψηλής ζήτησης από τη Βουλγαρία, που με τη σειρά της «συμπαρασύρθηκε» από την αγορά της Ρουμανίας με την οποία είναι συζευγμένη, λόγω -μεταξύ άλλων- της μη προγραμματισμένης θέσης εκτός λειτουργίας μεγάλης πυρηνικής μονάδας. Όπως παρατηρούν μάλιστα παράγοντες της αγοράς, η μείωση της εκτιμώμενης παραγωγής από ΑΠΕ οδήγησε τις δύο αγορές να συζευχθούν σε πολύ υψηλότερες τιμές. Την ίδια στιγμή, σήμερα έχει προγραμματιστεί η συμμετοχή δυο λιγνιτικών μονάδων (Πτολεμαΐδα 5 και Άγιος Δημήτριος) προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση. Τέσσερις ημέρες πριν κλείσει ο Αύγουστος, η μέση χονδρεμπορική τιμή διαμορφώνεται στα 125,3 ευρώ/MWh, ελαφρά χαμηλότερη δηλαδή σε σχέση με τα 134,98 ευρώ/MWh που έκλεισε τον Ιούλιο.

Με αυτά τα δεδομένα, ορθάνοιχτο παραμένει το «παράθυρο» για συνέχιση των επιδοτήσεων ρεύματος στα νοικοκυριά και τον Σεπτέμβριο που άνοιξε προ ημερών με δηλώσεις του ο Υπουργός ΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνέχισης της στήριξης και για τον επόμενο μήνα, παραπέμποντας τη λήψη των αποφάσεων «όταν θα έχουμε αίσθηση των τιμών των παρόχων. Αν χρειαστεί θα υπάρξουν κονδύλια. Έχουμε και το φόρο (στο φυσικό αέριο των ηλεκτροπαραγωγών) που έχει δυνατότητα ισχύος για πάνω από ένα μήνα» σημείωσε, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τα ποσά που έχουν συγκεντρωθεί στον «κουμπαρά» αρκούν για να συνεχιστεί η επιδότηση, αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Οι πάροχοι θα ανακοινώσουν τα πράσινα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου το Σάββατο.

Διαβάστε ακόμη