Μετά από την «ανάπαυλα» του Σαββατοκύριακου κατά την οποία οι χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού στην Ελλάδα υποχώρησαν κάτω από τα 100 ευρώ/MWh, η εγχώρια αγορά ανέβηκε στο ανοδικό κύμα που «παρέσυρε» όλες τις αγορές ηλεκτρισμού της Ευρώπης, καταγράφοντας για σήμερα ημερήσιο άλμα 52% που διαμορφώνει τη μέση τιμή στην Προημερήσια Αγορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας στα 142,8 ευρώ/MWh, με τη μέγιστη τιμή να διαμορφώνεται στα 368,01 ευρώ/MWh.

H εξέλιξη αυτή αποδίδεται αφενός στην αυξημένη ζήτηση, αφετέρου στο «μοτίβο» -που είχε παρατηρηθεί και κατά την περιφερειακή ενεργειακή κρίση του Ιουλίου- των αυξημένων εξαγωγών προς Βορρά, με αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών, ιδίως τις βραδινές ώρες. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, κατά τη σημερινή ημέρα παρατηρείται το φαινόμενο κατά τις ώρες 19.00-22.00 οι αγορές Ελλάδας και Βουλγαρίας να οδηγούνται σε αποσύζευξη καθώς η μεταφορική ικανότητα των διασυνδέσεών τους δεν έφτανε για να εξισωθούν οι τιμές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση χονδρεμπορική τιμή στη Βουλγαρία σήμερα είναι 162,67 ευρώ/MWh (η υψηλότερη πανευρωπαϊκά) και στα ίδια επίπεδα διαμορφώνεται και στη Ρουμανία που είναι συζευγμένη με τη Βουλγαρία, εξαιτίας της αύξησης της ζήτησης, σε συνδυασμό με τη μειωμένη παραγωγή από αιολικά αλλά και τις μειωμένες ροές ηλεκτρικής ενέργειας από τη Δυτική Ευρώπη.

Οι ΑΠΕ έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής με ποσοστό 45,83%, ακολουθεί το φυσικό αέριο με 33,82%, οι εισαγωγές με 9,49%, τα μεγάλα υδροηλεκτρικά με 4,53%. Τις βραδινές ώρες εμφανίζεται και λιγνιτική παραγωγή (με συνολική συμμετοχή 1,52%) προκειμένου να καλύψει την υψηλή ζήτηση από Βουλγαρία και Ρουμανία.

Διαβάστε ακόμη