Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι εξελίξεις για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης Κύπρου. Η τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν, στελεχών της ΡΑΕΚ, της ΡΑΑΕΥ, του ΑΔΜΗΕ και των υπουργείων Ενέργειας Ελλάδας και Κύπρου πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, χωρίς όμως να υπάρξει αποτέλεσμα.

Όπως φαίνεται απομένει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου να αποφανθεί επί του αιτήματος του ΑΔΜΗΕ να ξεκινήσει η ανάκτηση των δαπανών κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου. Τις προηγούμενες εβδομάδες υπήρξαν επαφές σε σχέση με το θέμα, με τη ΡΑΕΚ να ζητά με ερωτήσεις της συγκεκριμένα στοιχεία.

Στο τραπέζι όμως βρίσκονται ακόμη δύο εκκρεμότητες: το αίτημα της κάλυψης του γεωπολιτικού ρίσκου και τέλος η αξιολόγηση της μελέτης κόστους – οφέλους που κατέθεσε ο ΑΔΜΗΕ στην κυπριακή πλευρά, από την οποία θα κριθεί εάν τελικά η κυπριακή δημοκρατία θα συμμετέχει με 100 εκατ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Πάντως, η Κομισιόν έχει πάρει σαφή θέση και με πρόσφατη επιστολή της προς όλες τις πλευρές ξεκαθαρίζει πως θα βάλει «πλάτη» ώστε να προστατευθεί η διασύνδεση από το γεωπολιτικό ρίσκο.

Διαβάστε ακόμη