Προσπάθειες να βρεθεί μια λύση καταβάλλονται τις τελευταίες ώρες, σε σχέση με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου. Το ρόλο του «γεφυροποιού» έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία με επιστολή της προς όλες τις πλευρές ξεκαθαρίζει πως θα βάλει «πλάτη» ώστε να προστατευθεί η διασύνδεση από το γεωπολιτικό ρίσκο.
Ουσιαστικά το σημείο τριβής με την κυπριακή πλευρά είναι το τι θα γίνει στην περίπτωση που οι εργασίες του έργου διακοπούν λόγω σοβαρού κινδύνου χωρίς ευθύνη του φορέα υλοποίησης, με τον ΑΔΜΗΕ να ζητά να προβλέπεται η ανάκτηση των δαπανών που έχουν γίνει μέχρι εκείνο το σημείο. Η κυπριακή πλευρά έχει αντίθετη άποψη, κάτι που έχει εκφραστεί στις τελευταίες συσκέψεις που έχουν γίνει ανάμεσα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου και τον ΑΔΜΗΕ, για το ζήτημα της μεθοδολογίας του εσόδου. Στο τραπέζι των συζητήσεων είναι και η αξιολόγηση της μελέτης κόστους – οφέλους που κατέθεσε ο ΑΔΜΗΕ στην κυπριακή πλευρά. Από την αξιολόγησή της θα κριθεί εάν τελικά η κυπριακή δημοκρατία θα συμμετέχει με 100 εκατ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης.
Στο πλαίσιο αυτό ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο νέων διεργασιών ανάμεσα στην Κυπριακή πλευρά και την Ε.Ε. προκειμένου να αρθούν οι επιφυλάξεις. Παράλληλα, το ενδιαφέρον στρέφεται στην τηλεδιάσκεψη που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, με τη συμμετοχή της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν, στελεχών της ΡΑΕΚ, της ΡΑΑΕΥ, του ΑΔΜΗΕ και των υπουργείων Ενέργειας Ελλάδας και Κύπρου.
Διαβάστε ακόμη