Μετά την «ανάπαυλα» του Δεκαπενταύγουστου και του Σαββατοκύριακου, οι χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού στην Ελλάδα παίρνουν και πάλι την ανιούσα, με ημερήσια άνοδο 31,47% για τη σημερινή ημέρα που διαμορφώνει την μέση τιμή στην Προημερήσια Αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας στα 148,71 ευρώ/MWh, με την μέγιστη τιμή, στην «συνήθη ύποπτο» βραδινή ζώνη να πλησιάζει τα 400 ευρώ/MWh (386,03 ευρώ/MWh).

To φυσικό αέριο κυριαρχεί στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής με ποσοστό 43,86% και ακολουθούν οι ΑΠΕ με ποσοστό 25,65%. Σημαντική είναι η συμμετοχή και των εισαγωγών σήμερα -με το ποσοστό τους να αγγίζει το 15%- ενώ το παρών με ποσοστό 5% δίνει και η λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή, λόγω της παρουσίας της μονάδας Πτολεμαΐδας 5 στον ημερήσιο προγραμματισμό.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική χονδρεμπορική αγορά φαίνεται να παραμένει σταθερά στη «διακεκαυμένη ζώνη» της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όπου οι τιμές διαμορφώνονται για τον Αύγουστο σε τριψήφια νούμερα. Η μέση τιμή για το μήνα που διανύουμε στην Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή 123,16 ευρώ/MWh (τέταρτη υψηλότερη στην Ευρώπη μετά την Ιταλία, την Αλβανία και το Μαυροβούνιο) και λίγο χαμηλότερη σε σχέση με την μέση τιμή του Ιουλίου (135,18 ευρώ/MWh). Η εξέλιξή της προδιαγράφει τη διαμόρφωση των πράσινων τιμολογίων σε αρκετά υψηλά επίπεδα το Σεπτέμβριο και δικαιολογεί εγρήγορση από πλευράς των αρχών, στον απόηχο των έκτακτων μέτρων που ελήφθησαν για τον Αύγουστο.

Διαβάστε ακόμη