Σε κρίσιμη περίοδο εισέρχεται η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου, καθώς εκκρεμεί η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Κύπρου επί του αιτήματος του ΑΔΜΗΕ να ξεκινήσει η ανάκτηση των δαπανών κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου. Κυπριακά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η ΡΑΕΚ ζήτησε περισσότερο χρόνο, προκειμένου να εξετάσει τα στοιχεία που κατέθεσε ο διαχειριστής. Με φόντο αυτές τις εξελίξεις θα πραγματοποιηθεί σήμερα τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν, στελεχών της ΡΑΕΚ, της ΡΑΑΕΥ, του ΑΔΜΗΕ και των υπουργείων Ενέργειας Ελλάδας και Κύπρου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις αφού έχει δεσμευτεί να προσφέρει ως επιδότηση 657 εκατ. ευρώ, για τη στήριξη του έργου. Παράλληλα, από την πορεία αυτών των εκκρεμοτήτων θα κριθεί το «Final Notice to Proceed», σε σχέση με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου.

Επιπλέον, από την αξιολόγηση της μελέτης κόστους – οφέλους που κατέθεσε ο ΑΔΜΗΕ στην κυπριακή πλευρά θα κριθεί εάν τελικά η κυπριακή δημοκρατία θα συμμετέχει με 100 εκατ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Να σημειωθεί πως ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, αναφερόμενος την προηγούμενη βδομάδα σε αυτό το ζήτημα σημείωσε πως πρέπει να εξεταστεί από οίκους, οι οποίοι εξειδικεύονται στον τομέα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων και με βάση αυτή την αξιολόγηση η Κυπριακή Δημοκρατία θα τοποθετηθεί.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα σε εκτενές υπόμνημα προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, η Ομοσπονδία Εργοδοτών Βιομηχάνων γνωστοποίησε τη στήριξη της προς το έργο τονίζοντας πως«έχουμε την ευκαιρία να άρουμε την ενεργειακή μας απομόνωση, να μπούμε στην πορεία προς ισορρόπηση στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας με τον χαμηλότερο συντελεστή της Ευρώπης, να γίνουμε σημαντικοί για τους εταίρους μας στην Ε.Ε. και να αναδείξουμε έμπρακτα και τον περιφερειακό μας ρόλο».

Διαβάστε ακόμη