Την Τρίτη 7 Αυγούστου, πριν ακόμα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της μελέτης κόστους – οφέλους από τις κρατικές Αρχές, η ΟΕΒ δημοσιοποίησε το υπόμνημά της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κύπρου, με το οποίο εκφράζει ξεκάθαρη θέση υπέρ της προώθησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης, με την πεποίθηση ότι αυτή θα οδηγήσει σε φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και σε εξαγωγές ηλεκτρισμού.

Η τοποθέτηση της ΟΕΒ υπέρ της ηλεκτρικής διασύνδεσης είναι ανεξάρτητη από την όποια απόφαση της Κυβέρνησης για μετοχική συμμετοχή στον φορέα υλοποίησης (Great Sea Interconnector). Κι αυτό γιατί η πραγματοποίηση της διασύνδεσης δεν εξαρτάται από την όποια απόφαση της Κυβέρνησης, καθώς ήδη είναι σε ισχύ συναφείς ρυθμιστικές αποφάσεις και απόφαση της Κομισιόν που επιτρέπουν στον ΑΔΜΗΕ και τον Great Sea Interconnector να προχωρήσουν στην ηλεκτρική διασύνδεση, ανεξάρτητα από την απόφαση της Κυβέρνησης για αγορά ή όχι μετοχών στην επένδυση. Και ήδη η διασύνδεση είναι σε εξέλιξη, με την κατασκευή του καλωδίου από την εταιρεία Nexans.

Κατ’ ουσία, η δημοσιοποίηση του υπομνήματος από την ΟΕΒ χθες, υπέρ της διασύνδεσης, αποκτά ρόλο υποστήριξης προς το αίτημα του ΑΔΜΗΕ να αρχίσει από 1/1/2025 η ανάκτηση των δαπανών του για το καλώδιο, από τους Κύπριους και Ελλαδίτες καταναλωτές ρεύματος. Καθώς μόνο αυτή η παράμετρος είναι υπό συζήτηση και σε εκκρεμότητα.

Η δημοσιοποίηση μάλιστα του υπομνήματος της ΟΕΒ, πέντε μέρες πριν την απόφαση της ΡΑΕΚ (9 Αυγούστου) κατά πόσο θα δεχθεί την ένσταση του ΑΔΜΗΕ και θα εγκρίνει τη χρέωση των καταναλωτών από 1/1/2025, δυνατό να θεωρηθεί άσκηση πίεσης προς τη ΡΑΕΚ για να συναινέσει στην υπαναχώρηση.

Στην κατακλείδα του υπομνήματος της ΟΕΒ προς τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη, καταγράφονται τα εξής: Παρά τις πιθανές καθυστερήσεις στην εκτέλεση του έργου και την πιθανότητα αύξησης στο κόστος της τελικής επένδυσης, μετά από κάποια χρόνια με τη διασύνδεση μας με την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο θα είμαστε σε καλύτερη θέση όσον αφορά το κόστος ηλεκτρισμού. Έχουμε την ευκαιρία να άρουμε την ενεργειακή μας απομόνωση, να μπούμε στην πορεία προς ισορρόπηση στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας με τον χαμηλότερο συντελεστή της Ευρώπης, να γίνουμε σημαντικοί για τους εταίρους μας στην ΕΕ και να αναδείξουμε έμπρακτα και τον περιφερειακό μας ρόλο. Μόνο οφέλη για την χώρα μας, τις επιχειρήσεις και για τους πολίτες μπορεί να φέρει μελλοντικά η διασύνδεση. Ας μη χάσουμε την ευκαιρία».

Δεν είναι ανώδυνη η απόφαση της ΟΕΒ

Είναι ενδιαφέρον να επισημανθεί ότι στους κόλπους της ΟΕΒ λειτουργούν σημαντικοί σύνδεσμοι επιχειρηματιών με συμφέροντα στον τομέα της ενέργειας. Όπως αναφέρει η ίδια η ΟΕΒ στο υπόμνημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι μέλη της ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΠΑΣΥΕΕΝ), Σύνδεσμος Μεγάλων Καταναλωτών Ηλεκτρικής Ενέργειας, Σύνδεσμος Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΣΑΗ), Σύνδεσμος Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΣΕΑΠΕΚ), Σύνδεσμος Παραγωγών Βιοκαυσίμων Κύπρου, Ένωσης Βιομήχανων Ηλιακής Ενέργειας Κύπρου (ΕΒΗΕΚ), Παγκύπριος Σύνδεσμος Παραγωγών Βιοαερίου (ΠΣΠΒ), Wind Energy Alliance (Αιολική ενέργεια). Ενεργά Μέλη στην ΟΕΒ είναι επίσης η ΑΗΚ, η ΔΕΦΑ και επιχειρήσεις που είναι μεγάλοι επενδυτές σε έργα ενέργειας.

Οι ανωτέρω σύνδεσμοι και αρχές έχουν αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα, με πολλούς από αυτούς να απορρίπτουν την ηλεκτρική διασύνδεση, φοβούμενοι για ισχυρό πλήγμα κατά των επενδύσεων τους.

Διαβάστε ακόμη