Η Γαλλία παρέμεινε ο κορυφαίος καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του έτους με 40,8 TWh – αύξηση 31% από το δεύτερο εξάμηνο του 2023, όπως έδειξε έκθεση της Montel Analytics τη Δευτέρα. Η άνοδος οφειλόταν στην αυξημένη παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, την υπεραφθονία υδροηλεκτρικής ενέργειας και τη σταθερά χαμηλή ζήτηση, παρά το γεγονός ότι τα ηλιακά και αιολικά εργοστάσια της Γαλλίας «μειώνονταν συχνά κατά τις περιόδους αρνητικών τιμών», ανέφερε η έκθεση.

Το 2023, η Γαλλία ανέκτησε τη θέση της ως ο μεγαλύτερος καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, αφού είχε γίνει καθαρός εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας το 2022, με περίπου 17 TWh, για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 40 χρόνια. Η περισσότερη ενέργεια από τη Γαλλία κατευθύνθηκε στη Βρετανία, η οποία έλαβε 11,7 TWh, ενώ η Ιταλία, η Γερμανία και η Ελβετία έλαβαν 9,4 TWh, 8,8 TWh και 7,4 TWh, αντίστοιχα.

Η Σουηδία στη δεύτερη θέση

Η Σουηδία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη στο πρώτο εξάμηνο, με 15,3 TWh, και η Ολλανδία ξεπέρασε τη Νορβηγία για να γίνει η τρίτη υψηλότερη, με 8,8 TWh. «Η αύξηση της ηλιακής δυναμικότητας και οι νέες υπεράκτιες αιολικές μονάδες που λειτούργησαν πλήρως ήταν βασικοί λόγοι για τους οποίους η Ολλανδία ξεπέρασε τη Νορβηγία», δήλωσε ο Jean-Paul Harreman, διευθυντής της Montel Analytics.

Εν τω μεταξύ, η Ιταλία παρέμεινε ο μεγαλύτερος καθαρός εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη με 25,4 TWh, εκ των οποίων 9,4 TWh προήλθαν από τη Γαλλία και 10,3 TWh από την Ελβετία. Η Βρετανία κατατάχθηκε δεύτερη, με 18,9 TWh εισαγωγών. Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιταλία πιθανότατα θα αυξηθούν λόγω νέων περικοπών στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας, ανέφεραν οι αναλυτές της Montel την περασμένη εβδομάδα. Ο γαλλικός TSO RTE δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι καθαρές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας στις εμπορικές ανταλλαγές στο πρώτο εξάμηνο έφτασαν σε ρεκόρ 42 TWh και θα μπορούσαν να σπάσουν το ρεκόρ που σημειώθηκε το 2002 αν η τάση συνεχιστεί και στο δεύτερο εξάμηνο.

Διαβάστε ακόμη