Ιδιαίτερα ανομοιογενής ήταν η εικόνα που παρουσίασε η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη τον μήνα Ιούλιο, με τον καύσωνα να ανεβάζει τις τιμές στις Βαλκανικές χώρες. Η Αθήνα δεν ξέφυγε από τον κυκεώνα των αυξήσεων, αφού η ζήτηση για κλιματισμό οδήγησε σε αύξηση 6% στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Δείκτη Τιμών Ενέργειας Κατοικιών (HEPI) η Νότια Ευρώπη και ιδιαίτερα τα Βαλκάνια αντιμετωπίζουν ένα παρατεταμένο κύμα καύσωνα αυτό το καλοκαίρι, που αυξάνει τη ζήτηση και επιβαρύνει τα τοπικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, οδηγώντας σε αύξηση των χονδρικών τιμών. Αντίθετα, στις βόρειες χώρες οι τιμές μειώνονται λόγω των υγρών καιρικών συνθηκών και της αυξημένης υδροηλεκτρικής παραγωγής.

Η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τους τελικούς χρήστες στην Ευρώπη έδειξε μια οριακή αύξηση αυτόν τον μήνα, διατηρώντας την ελαφρά αυξητική τάση που ξεκίνησε τον Ιούνιο. Από τις 33 αγορές που αναλύθηκαν στην παρούσα έκθεση, 7 σημείωσαν αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τους τελικούς χρήστες, ενώ 11 παρουσίασαν κάποια επίπεδα μείωσης. Αυτή τη στιγμή, οι διαφορές τιμών στην Ευρώπη επηρεάζονται κυρίως από τις τοπικές καιρικές διακυμάνσεις. Η μεγαλύτερη αύξηση τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για τους τελικούς χρήστες αυτόν τον μήνα παρατηρήθηκε στη Βαρσοβία (24%) λόγω αλλαγών στο κυβερνητικό σύστημα προστασίας. Η Πολωνία εφάρμοσε πάγωμα τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια το 2023 για να ανακουφίσει τα νοικοκυριά από τους αυξανόμενους λογαριασμούς. Στην αρχή του έτους, το πάγωμα τιμών ορίστηκε στα 412 PLN/MWh μέχρι τις 30 Ιουνίου, για διμηνιαία κατανάλωση έως 1500 kWh. Τον Ιούλιο, η τιμή ορίστηκε στα 500 PLN/MWh χωρίς περιορισμούς τύπου καταναλωτή ή κατανάλωσης και θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους. Νέα τιμολόγια διανομής τέθηκαν επίσης σε ισχύ, τα οποία ήταν προηγουμένως παγωμένα στα επίπεδα του 2022, ενώ το τέλος χωρητικότητας ανεστάλη για τους επόμενους έξι μήνες. Επιπλέον, εισήχθη ένα ενεργειακό κουπόνι για την περαιτέρω υποστήριξη των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα και ευάλωτων νοικοκυριών.

Στην Αθήνα, η αύξηση κατά 6% στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τους τελικούς χρήστες οφείλεται κυρίως στον παρατεταμένο καύσωνα που επηρεάζει τη χώρα και τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, αυξάνοντας τη ζήτηση για κλιματισμό. Η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προβλέπει την επιβολή έκτακτου τέλους στο φυσικό αέριο που καταναλώνουν τα εργοστάσια για να παράξουν ηλεκτρικό ρεύμα. Το έκτακτο τέλος στο φυσικό αέριο θα διαμορφώθηκε στα 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα και θα αφορά σε πρώτη φάση στις καταναλώσεις των ηλεκτροπαραγωγών για τον μήνα Ιούλιο. Στην Ιταλία, η προστατευόμενη υπηρεσία τερματίστηκε αυτόν τον μήνα, γεγονός που μαζί με τη μετακίνηση των καταναλωτών προς την ελεύθερη αγορά και την αύξηση των χονδρικών τιμών οδήγησε σε αύξηση κατά 6% στις τιμές για τους τελικούς χρήστες στην πρωτεύουσα.

Από την άλλη πλευρά, η μεγαλύτερη μείωση τιμών τον Ιούλιο παρατηρήθηκε στο Όσλο (9%), μετά από σημαντική πτώση των χονδρικών τιμών λόγω της αυξημένης υδροηλεκτρικής παραγωγής από τον βροχερό Ιούνιο. Οι ωριαίες τιμές spot δεν υπερέβησαν το όριο των 73 ore/kWh, πάνω από το οποίο ενεργοποιείται το σχήμα επιδότησης ενέργειας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα καταβληθεί επιδότηση στους τελικούς καταναλωτές αυτόν τον μήνα. Αυτή είναι μόνο η δεύτερη φορά από την εισαγωγή της επιδότησης το 2021 που το σχήμα υποστήριξης δεν έχει ενεργοποιηθεί. Στην Ισπανία, ο ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια μειώθηκε από 21% σε 10% λόγω του μέσου χονδρικού τιμής τον Ιούνιο που υπερέβη το όριο των 45 ευρώ/MWh, οδηγώντας σε μείωση κατά 9% στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τους τελικούς χρήστες στη Μαδρίτη. Αυτός ο μηχανισμός υποστήριξης εισήχθη τον Ιανουάριο και θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους. Η χονδρική τιμή ήταν σημαντικά χαμηλότερη σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα στη Φινλανδία, όπου αρκετά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας συνδέονται με την αγορά spot. Ως αποτέλεσμα, η μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για τους τελικούς χρήστες μειώθηκε κατά 5% στο Ελσίνκι.

Διαβάστε ακόμη