Σε εκτενές υπόμνημα προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, η Ομοσπονδία Εργοδοτών Βιομηχάνων αναφέρει πως«έχουμε την ευκαιρία να άρουμε την ενεργειακή μας απομόνωση, να μπούμε στην πορεία προς ισορρόπηση στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας με τον χαμηλότερο συντελεστή της Ευρώπης, να γίνουμε σημαντικοί για τους εταίρους μας στην Ε.Ε. και να αναδείξουμε έμπρακτα και τον περιφερειακό μας ρόλο».

Σε σχέση με το αν είναι βιώσιμο το έργο τονίζει πως «ένα έργο το οποίο είναι ρυθμιζόμενο (και άρα τόσο η ανάκτηση των κεφαλαίων όσο και το κέρδος για τους επενδυτές/χρηματοδότες είναι διασφαλισμένα και σίγουρα) δεν μπορεί να κρίνεται μη βιώσιμο» και προσθέτει ότι «Ενδεχομένως το περιθώριο κέρδους που θα επιτρέψουν οι ρυθμιστικές αρχές να μην είναι αρκετά μεγάλο για ικανοποίηση κάποιων επενδυτών, αλλά αυτό δεν καθιστά το έργο μη βιώσιμο».

Το υπόμνημα αυτό έρχεται λίγες ημέρες πριν η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου εξετάσει το αίτημα του ΑΔΜΗΕ η ανάκτηση δαπανών του έργου να γίνει κατά την κατασκευαστική περίοδο, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2025. Να σημειωθεί πως στη νέα τηλεδιάσκεψη που θα γίνει τη Δευτέρα 12 Αυγούστου και στην οποία θα συμμετέχουν αξιωματούχοι της Κομισιόν, στελέχη του ΑΔΜΗΕ, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Κύπρου (ΡΑΕΚ) αλλά και κυβερνητικοί παράγοντες θα κριθεί το μέλλον της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου, Great Sea Interconnector.

Διαβάστε ακόμη