Επανέρχεται σε υψηλά επίπεδα η μέση χονδρική τιμή ρεύματος σήμερα με τη ζήτηση να είναι αυξημένη, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Το φυσικό αέριο θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης, με 42%, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 31% και οι εισαγωγές το 14,36%.

Σύμφωνα με στοιχεία του ελληνικού χρηματιστηρίου ενέργειας η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στα 135,18 ευρώ και η ζήτηση στις 6.658GWh. Το ενεργειακό μείγμα τον προηγούμενο μήνα διαμορφώθηκε ως εξής: 39% αποτελούσαν οι ΑΠΕ, το φυσικό αέριο το 36%, οι εισαγωγές το 10%, τα υδροηλεκτρικά το 5% όπως και ο λιγνίτης.

Να σημειωθεί πως αβεβαιότητα επικρατεί στην αγορά, εξαιτίας του κινδύνου νέας ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Η αβεβαιότητα αυτή επηρεάζει και την αγορά αερίου με τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου να «τσιμπάνε» και να κινούνται πάνω από τα 37 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου ήδη καταγράφουν αύξηση, τις τελευταίες εβδομάδες, στην Ανατολική Μεσόγειο, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Διαβάστε ακόμη