Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι το καθοριστικό ζήτημα μείωσης των λογαριασμών. Όμως η ανακαίνιση των διαμερισμάτων ή των μονοκατοικιών έχουν ένα κόστος που συνήθως αποτρέπει τα νοικοκυριά να προβούν σε παρεμβάσεις. Τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να απαιτηθούν εκατοντάδες εκατ. ευρώ σε προγράμματα εξοικονόμησης για να υλοποιηθούν οι στόχοι της εξοικονόμησης ενέργειας που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντί όμως ένα νοικοκυριό να προβεί σε ριζική ανακαίνιση του σπιτιού του μπορεί να κάνει παρεμβάσεις που θα καταστήσουν το σπίτι του ενεργειακά «έξυπνο». Η «έξυπνη» διαχείριση θα μπορούσε να είναι το πρώτο που θα μπορούσε να κάνει κάποιος για να εξοικονομήσει χρήματα από την κατανάλωση του ρεύματος.

Όπως αναφέρει στο energygame.gr ο πρόεδρος του σωματείου ηλεκτρολόγων Νοτίου Αττικής Μπάμπης Κωνσταντόπουλος «τα περισσότερα χρήματα για την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος, τα δίνουμε για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας ενός κτιρίου. Με έναν καλό προϋπολογισμό, μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος για τη θέρμανση ή την ψύξη, μειώνοντας τις απώλειες ενός κτιρίου, τοποθετώντας θερμοπρόσοψη ή αλλάζοντας κουφώματα». Στην περίπτωση όμως που δεν έχει ένα νοικοκυριό τα χρήματα για να προβεί στις προαναφερόμενες δράσεις, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο «υπάρχουν λύσεις, νέες τεχνολογίες και νέα προϊόντα, που μπορούν να μας βοηθήσουν στην οικονομία και στην άνεση». Υπάρχουν συσκευές που μπορούσαν να βοηθήσουν να βρίσκει ένας ιδιοκτήτης το σπίτι ή το εξοχικό του στην θερμοκρασία που το επιθυμεί, χωρίς να έχει αφήσει πάρα πολλές ώρες το καλοριφέρ ή το κλιματιστικό σε λειτουργία. Οι ίδιες «έξυπνες» συσκευές θα μπορούσαν να βοηθήσουν να υπάρχει ζεστό νερό την ώρα που το θέλει κάποιος και με πολύ χαμηλή κατανάλωση.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο για παράδειγμα η «έξυπνη» διαχείριση ενός θερμοσίφωνα με την εγκατάσταση της απαιτούμενης συσκευής κυμαίνεται περίπου στα 100-120 ευρώ. Δεν χρειάζονται όπως τονίζει ο κ. Κωνσταντόπουλος «μερεμέτια», ενώ για την εγκατάσταση χρειάζεται μόνο ένας ηλεκτρολόγος που να γνωρίζει το αντικείμενο. Η εγκατάσταση μια «έξυπνης» συσκευής δεν παίρνει πάρα μόνο μία ώρα. Δεν χρειάζονται αλλαγές στον ηλεκτρολογικό πίνακα, καθώς το control panel βρίσκεται στο κινητό. Πολύ απλά, μέσω μιας εφαρμογής που εγκαθίσταται στο κινητό μπορεί να κάνει ο ιδιοκτήτης από εκεί την διαχείριση. Μέσω της εφαρμογής στο κινητό θα μπορούσε κάποιος να δει πόσο ρεύμα καταναλώνει και ποιες ώρες, ώστε να ρυθμίζει μόνος του την κατανάλωση του. «Όλα αυτά, είναι εφικτά και είναι η απάντηση στην έκρηξη της τιμής της ενέργειας, τη μία για το πετρέλαιο, την άλλη για το αέριο και στο μέλλον, όλο και για κάτι άλλο…Δεν έχετε παρά να συμβουλευτείτε έναν ενημερωμένο τεχνικό για να σας καθοδηγήσει» αναφέρει ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Διαβάστε ακόμη