Η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή δημιουργεί μια νευρικότητα στην αγορά ενέργειας ωστόσο δεν έχουν υπάρξει, μέχρι στιγμής, σοβαρές επιρροές στις τιμές, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και ΕνέργειαςΘόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος μίλησε στον RealFM 97,8.

Είμαστε παρόντες ως κυβέρνηση στο κομμάτι ανόδου τιμών. Δεν θεωρώ όμως ότι η διάσπαση στη Μέση Ανατολή θα οδηγήσει σε μεγάλου μεγέθους κρίση, τόνισε ο υπουργός.

Σχετικά με τα ουρανοκατέβατα κέρδη των παραγωγών και τις εκπτώσεις που ακολούθησαν μετά την έκτακτη εισφορά, ο υπουργός τόνισε ότι «Οι παραγωγοί έβγαλαν τέτοια κέρδη σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη, όχι μόνο στην Ελλάδα».

Και συνέχισε λέγοντας ότι «αν ο πάροχος έχει παραγωγική δυναμικότητα σε αέριο τότε έχει δυνατότητα να κάνει διαφορετική πολιτική κι επίσης αν έχει εξασφαλίσει τον κίνδυνο κρίσης, αν έχει χετζάρει δηλαδή, μπορεί να συγκρατηθεί. Δεν έχουν όλοι οι πάροχοι τέτοιες δυνατότητες. Για αυτό σε μικρότερους παρόχους έχουμε διαφορικές συμπεριφορές».

Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε, επίσης, στα μπλε, σταθερά, τιμολόγια ρεύματος, τονίζοντας πως «Στην πορεία θα πρέπει να δούμε πως θα αυξήσουμε τη σταδιακή ένταξη, όπως γίνεται στις πόλεις της ΕΕ, για τους οικιακούς καταναλωτές σταθερών τιμολογίων γιατί μελλοντικά, καθώς αλλάζει η αγορά με τις ΑΠΕ, θα έχουμε μεγαλύτερες εποχικές διακυμάνσεις».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν υπάρχει ανησυχία μήπως οι επιχειρήσεις μετακυλήσουν το κόστος των προϊόντων που παράγουν στους καταναλωτές, καθώς έχει παρατηρηθεί αύξηση 30%, ο υπουργός απάντησε πώς δεν ανησυχεί καθώς, το μεσοσταθμικό για τις επιχειρήσεις είναι χαμηλότερο από του 2023.

Τέλος ο κ. Σκυλακάκης όταν ρωτήθηκε για το εάν θα υπάρξουν επιδοτήσεις τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο απάντησε πως «Αν χρειαστεί πάντα είμαστε εδώ, το αποδείξαμε». Για επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις πρέπει να’ ναι μακροχρόνια η κρίση.

Διαβάστε ακόμη