Τα τιμολόγια ρεύματος για τη μεγάλη μάζα θα διαμορφωθούν λίγο κάτω από τα 15 σεντς ανά κιλοβατώρα τον Αύγουστο, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Είναι σημαντικό ότι υπάρχει αυτοσυγκράτηση με τα επιχειρηματικά τιμολόγια που είναι εκτός επιδοτήσεων, γιατί δε μπορούσαμε να κάνουμε έκτακτο σχήμα, που θέλει έγκριση από την Κομισιόν και δεν πιστεύω ότι θα δινόταν καθώς ο μηχανισμός έχει καταργηθεί με την καινούρια οδηγία», είπε ο υπουργός.

Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε πως η ευρωπαϊκή οδηγία κάνει εξαιρετικά δύσκολη την εμφάνιση έκτακτου μηχανισμού, καθώς υπάρχει πρόβλεψη ότι το φαινόμενο πρέπει να κρατάει 3 μήνες, γι’ αυτό χρειάζεται σε κάποιες περιπτώσεις που θα έρχονται εποχικά να υπάρχει κάποιο εργαλείο που να σταματά τα υπερβολικά κέρδη, τα οποία δεν τα θέλει κανείς, ούτε η αγορά.

Επιπλέον, είπε πως η επιδότηση θα είναι οριζόντια για όλα τα νοικοκυριά με πράσινα και κίτρινα τιμολόγια. «Ελπίζουμε η αγορά να ομαλοποιηθεί, θα δούμε για πόσο θα κρατήσει η επιδότηση».

ΑΠΕ και μπαταρίες

Το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι η ζήτηση διαφέρει πολύ ανά εποχή, κάνοντας τεράστια διαφορά στο ηλεκτρικό σύστημα, τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.

Στο νομοσχέδιο που θα βγει σε λίγες μέρες σε διαβούλευση κάνουμε τολμηρή κίνηση στο θέμα των μπαταριών. Οι υφιστάμενες μονάδες φωτοβολταϊκών από το 2019 και μετά θα μπορούν να βάλουν κατευθείαν μπαταρίες χωρίς επιδοτήσεις και να μπουν μπαταρίες με απόλυτη προτεραιότητα χωρίς επιδοτήσεις σε όλη την χώρα. Θα έχουμε έκρηξη επενδύσεων στις μπαταρίες τα επόμενα 2 χρόνια, ανέφερε ο υπουργός.

Τιμολόγιο ΓΑΙΑ

Όσον αφορά τους αγρότες και τα τιμολόγια ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε πως «Βάλαμε όλους τους αγρότες στο ΓΑΙΑ με δυνατότητα να βγουν οπότε θέλουν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου αζημίως». Το σταθερό κόστος ανά κιλοβατώρα είναι 9,50 με 11 σεντς για 10 χρόνια.

Με μόρια και με βαθμοημέρες το νέο Εξοικονομώ

«Θα υπάρχει εξοικονομώ, θα έχουμε άλλα κριτήρια πιο δίκαια όπως μια ιδιαίτερη ευαισθησία για νοικοκυριά που έχουν ΑμεΑ. Θα έχουν πολύ μεγάλη προτεραιότητα και οι πολύτεκνοι», τόνισε ο υπουργός,

Θα έχουμε νέο πρόγραμμα εξοικονομώ χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ένα πρόγραμμα ξεχωριστά για ευάλωτους. Θα βάλουμε βαθμοημέρες για το εξοικονομώ για να δίνεται το επίδομα θέρμανσης σε κάθε γειτονιά της χώρας ανάλογα το κρύο που κάνει.

Όσον αφορά το ”Αλλάζω συσκευή για επιχειρήσεις”, αυτό βγαίνει τώρα, ο σχετικός οδηγός θα κρατήσει λίγο, θα είναι υψηλή η επιδότηση και θα επιτρέπει να αλλάζεις μικρές επισκευές, είπε ο κ. Σκυλακάκης.

Μέσα στον Αύγουστο θα έχουμε κομμάτια από το νέο Εξοικονομώ, συνέχισε.

Πολύτεκνοι και κοινωνικό τιμολόγιο

Στο ότι οι πολύτεκνοι θέλουν να βλέπουν τη μείωση του κοινωνικού τιμολογίου στον μηνιαίο λογαριασμό, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε πως «Δεν θα υπάρχουν πια εκκαθαριστικοί, όλοι θα πληρώνουν με μηνιαίο λογαριασμό».

Διαβάστε ακόμη