Λίγες ώρες απομένουν από τις ανακοινώσεις των παρόχων ενέργειας για τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος και φαίνεται πως οι περισσότεροι πάροχοι προσανατολίζονται στο να απορροφήσουν μεγάλο μέρος των αυξήσεων, ενώ αντίστοιχη πολιτική θα ακολουθηθεί και στα επαγγελματικά τιμολόγια, τα οποία εξαιρέθηκαν από τις επιδοτήσεις ρεύματος.

Η ΔΕΗ η οποία και τον προηγούμενο μήνα είχε απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων στην χονδρεμπορική αγορά κινείται προς την ίδια κατεύθυνση και τον Αύγουστο. Τον Ιούλιο, η ΔΕΗ είχε ανακοινώσει στο πράσινο τιμολόγιό της (Γ1) χρέωση 13,557 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, για καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες και έκπτωση 31%. Υπενθυμίζεται, πως η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος τον Ιούνιο είχε καταγράψει άνοδο 22%, και είχε κλείσει στα 98,89 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ για τον Ιούλιο έκλεισε στα 135,18 ευρώ, με αύξηση 37% σε σχέση με τον Ιούνιο.

Την κατεύθυνση της απορρόφησης των αυξήσεων στις χονδρεμπορικές τιμές υιοθέτησε αρχικά η Protergia που πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε πως το «πράσινο» ή ειδικό τιμολόγιο που θα προσφέρει για τον Αύγουστο θα διαμορφωθεί στα 15,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα, όσο ήταν και τον Ιούλιο. Παράλληλα, και η ΗΡΩΝ θα διατηρήσει σταθερή την τιμή του πράσινου τιμολογίου που θα προσφέρει για το μήνα Αύγουστο. Σκοπός της εταιρείας, όπως αναφέρουν πηγές, είναι να απορροφήσει και τις αυξήσεις στα επαγγελματικά τιμολόγια. Σημειώνεται ότι το πράσινο τιμολόγιο Ιουλίου της ΗΡΩΝ ήταν στα 15,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Από την πλευρά της η Ελίν ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε απορρόφηση των αυξήσεων και στη διατήρηση σταθερών τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Αύγουστο, ενώ παράλληλα θα χορηγήσει έκπτωση 5% στα ειδικά τιμολόγια οικιακών και επαγγελματιών πελατών, σε σχέση με τις τιμές Ιουλίου.

Γιατί επιστρατεύεται το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκυλακάκης μιλώντας χθες στη Βουλή εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει αυτοσυγκράτηση στις τιμές από τους παρόχους ενέργειας. Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης για τους λόγους «επιστράτευσης» του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, σημείωσε πως αυτό θα χρηματοδοτηθεί από την εισφορά 10 ευρώ στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο. Η εισφορά θα εφαρμοστεί για ένα μήνα με δυνατότητα παράτασης. Ο κ. Σκυλακάκης επανέλαβε πως υπήρξε μια «ανωμαλία» στην αγορά της νοτιοανατολικής Ευρώπης που οδήγησε σε σύζευξη σε υψηλές τιμές των αγορών της Ουγγαρίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ελλάδας όμως αυτές οι υψηλές τιμές δημιουργήσαν έσοδα χωρίς να υπάρχει άνοδος του κόστους. Τέλος, εξηγώντας γιατί δεν χρησιμοποιεί η χώρα κάποιο μηχανισμό υπερεσόδων ανέφερε πως για να αιτηθεί ένα κράτος την εφαρμογή τέτοιου μηχανισμού πρέπει μια κρίση να διαρκεί τουλάχιστον τρεις μήνες, όπως προβλέπει πρόσφατη ευρωπαϊκή οδηγία, κάτι που δεν συμβαίνει στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται, πως την Παρασκευή αναμένεται να ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, το μέγεθος των οποίων θα εξαρτηθεί από το ύψος των αυξήσεων που δεν θα απορροφηθούν από τους προμηθευτές.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αντιδράσεις σε σχέση με την επιβολή του φόρου στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο μόνο για τον Αύγουστο, καθώς όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς στο energygame.gr αυτό ενέχει τον κίνδυνο να επηρεαστεί το διασυνοριακό εμπόριο και εξηγούν πως άλλο πράγμα είναι μπει ο φόρος τον Ιούλιο που οι τιμές ήταν πολύ υψηλές και άλλο να μπει φόρος τον Αύγουστο, όπου οι τιμές χονδρικής φαίνεται να έχουν εξομαλυνθεί πλήρως με την Ελλάδα να είναι τελικά η μόνη χώρα στην Ευρώπη με φόρο στο φυσικό αέριο.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις τιμές του φυσικού αερίου αξίζει να σημειωθεί πως στον χρηματιστηριακό κόμβο TTF καταγράφεται αύξηση στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, τα οποία φτάνουν και τα 36 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σε αυτή την αύξηση παίζουν ρόλο και οι εκτιμήσεις των traders σε σχέση με την αποθήκευση φυσικού αερίου ενόψει χειμώνα. Να σημειωθεί τέλος πως ο κίνδυνος διακοπών στη λειτουργία των ισραηλινών υπεράκτιων κοιτασμάτων εξαιτίας της έντασης στη Μέση Ανατολή αναζωπύρωσε τους φόβους για προβλήματα στην ομαλή ροή του φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Αίγυπτο και την Ιορδανία, σύμφωνα με το Montel.

Διαβάστε ακόμη