Στο επίπεδο-ρεκόρ των 42 Τεραβατωρών έφτασαν οι καθαρές εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος της Γαλλίας για το πρώτο εξάμηνο του έτους, μια ποσότητα που προσεγγίζει την ετήσια κατανάλωση μιας χώρας σαν την Πορτογαλία, χάρη στο συνδυασμό της υπερπροσφοράς καθαρού ηλεκτρισμού (από πυρηνικά και υδροηλεκτρικά) και χαμηλής ζήτησης.

Σύμφωνα με στοιχεία του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς της Γαλλίας RTE, η Γαλλία εξήγαγε περισσότερο ρεύμα από ότι εισήγαγε κάθε μέρα για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2024. Αν η τάση αυτή συνεχιστεί και κατά το β’ εξάμηνο, τότε θα καταρριφθεί το ετήσιο ρεκόρ εξαγωγών ηλεκτρισμού (77 TWh) που χρονολογείται από το 2022.

Παρά τους περιορισμούς στις εξαγωγές ρεύματος προς τις χώρες στα ανατολικά της Γαλλίας τους ανοιξιάτικους μήνες, οι καθαρές εξαγωγές προς Γερμανία και Βέλγιο «έγραψαν» ρεκόρ δεκαετίας το Μάρτιο και τον Απρίλιο. Η ηλεκτροπαραγωγή από πυρηνικά της Γαλλίας σημείωσε ετήσια αύξηση 12% και διαμορφώθηκε στις 177 Tεραβατώρες, ενώ άλμα 37% σημείωσε η παραγωγή από υδροηλεκτρικά λόγω των έντονων βροχοπτώσεων κατά τους μήνες του χειμώνα και της άνοιξης. Την ίδια στιγμή, η ζήτηση παρέμεινε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με αυτά που παρατηρούνταν προ κορονοϊού, με μείωση από 5% έως 10%, ανάλογα με το μήνα. Η εξάντληση της εξαγωγικής δυναμικότητας της Γαλλίας σε πολλές περιπτώσεις κατά το α’ εξάμηνο του 2024 είχε ως αποτέλεσμα τον τετραπλασιασμό των «κρουσμάτων» αρνητικών χονδρεμπορικών τιμών που ανήλθαν σε 233 από μόλις 53 την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Διαβάστε ακόμη