Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, μίλησε σήμερα στη Βουλή και έδωσε διευκρινίσεις για τα αντικείμενα της νέας τροπολογίας του ΥΠΕΝ.

Ειδικότερα, αναφορικά με την επιβολή του έκτακτου τέλους, ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε πως αυτό επιβάλλεται στην παραγωγή από φυσικό αέριο ηλεκτρισμού, με ύψος 10 ευρώ/ μεγαβατορα, έτσι ώστε να μπορεί να έρθει και να επέμβει στις τιμές του Αυγούστου ενισχύοντας τους οικιακούς καταναλωτές.

Η τροπολογία αναφέρει πως το τέλος θα επιβληθεί κατ’ ελάχιστον για ένα μήνα με δυνατότητα παράτασης. Η αιτία για την οποία η τροπολογία χρησιμοποιεί το εργαλείο του τέλους, οφείλεται σε ανωμαλία στην αγορά της νοτιοανατολικής Ευρώπης που οδήγησε σε σύζευξη, σε πολύ υψηλές τιμές των αγορών της Ουγγαρίας, της Βουλγαρίας, Ρουμανίας και της Ελλάδας, τα αίτια των οποίων ήταν εξωελληνικά κατά κύριο λόγο. «Ελπίζουμε ταυτόχρονα να υπάρξει η μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.» δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης

Ο κ. Σκυλακάκης διευκρίνισε ότι η φορολογία επιβάλλεται στην παραγωγή και όχι στα κέρδη. Η τιμή χονδρικής του Ιουλίου αναμένεται να είναι 140 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ το κόστος του φυσικού αερίου είναι 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η φορολογία των 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα θεωρείται σημαντική και αναμένεται να καλύψει τις επιδοτήσεις ώστε οι τιμές να παραμείνουν σε ανεκτά επίπεδα. Παράλληλα, αποσαφήνισε ότι η τροπολογία δεν καταφεύγει σε κάποιο μηχανισμό υπερεσόδων, λόγω της νέας ευρωπαϊκής λειτουργίας η οποία ζητά μια κρίση να προβλέπεται να διαρκέσει τουλάχιστον τρεις μήνες για να μπορεί να αιτηθεί ένα κράτος μέλος την ενεργοποίηση ενός τέτοιου μηχανισμού.

Λόγω της δυσκολίας στη δημιουργία ειδικού σχήματος κρατικής ενίσχυσης σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο έκτακτος φόρος χρησιμοποιείται για να παροτρύνει τους παρόχους να συγκρατήσουν τις τιμές τους. Ήδη κάποιοι πάροχοι έχουν αντιδράσει θετικά. Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Ενέργειας σημείωσε πως η λύση που νομοθετεί η κυβέρνηση, έχει μεν τις αδυναμίες της, πλην όμως είναι άμεση και η «καλύτερη που μπορούμε να φέρουμε».

Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) αμείβονται κατά 99% με λειτουργική ενίσχυση και όχι με βάση τις τιμές της χονδρικής αγοράς, επομένως δεν επηρεάζονται από τις αναταραχές στην αγορά.

Γιατί ο λιγνίτης δεν αποτελεί λύση

Ο κ. Σκυλακάκης σχολίασε ότι ο λιγνίτης δεν αποτελεί λύση, ενώ εξήγησε ότι το λειτουργικό κόστος του είναι πολύ υψηλό, κυμαινόμενο μεταξύ 125 και 135 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ το αποσβεσμένο κόστος υπερβαίνει τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Δεν είναι βιώσιμο να στηριχθεί το καύσιμο αυτό, δεδομένου ότι η τιμή χονδρικής είναι σημαντικά χαμηλότερη.

Προβλήματα Διασύνδεσης

Τέλος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε ότι η ελληνική αγορά δεν μπορεί να συνδεθεί με την ιβηρική λόγω των πολλών διασυνδέσεων που απαιτούνται. Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι η έλλειψη σωστής διασύνδεσης του ηλεκτρικού χώρου, και πρέπει να αναζητηθούν έκτακτες παρεμβάσεις, καταφεύγοντας σε πιο άμεσες λύσεις, παρά τις αδυναμίες τους.

Διαβάστε ακόμη