Με αλλαγές σε σχέση με την εξαγγελία του μέτρου (που έκανε λόγο για ορίζοντα εφαρμογής τον Ιούλιο και τον Αύγουστο), αλλά και τις πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ η τροπολογία με τη νομοθετική ρύθμιση που εξειδικεύει την έκτακτη εισφορά στους ηλεκτροπαραγωγούς από φυσικό αέριο που θα χρηματοδοτήσει τις επιδοτήσεις των λογαριασμών των νοικοκυριών για τον επόμενο μήνα.

Το ύψος της έκτακτης εισφοράς ανέρχεται σε 10 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα. Αυτό που αλλάζει σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό είναι η διάρκεια του μέτρου, καθώς αποφασίστηκε να επιβληθεί σε πρώτη φάση μόνο για τον Αύγουστο 2024, δηλαδή τον μήνα για τον οποίο θα δοθούν και επιδοτήσεις, με δυνατότητα παράτασης της επιβολής της εισφοράς για συνολική χρονική περίοδο μέχρι και τρεις μήνες, με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται ότι από την εφαρμογή του μέτρου θα μπορούσε να εισπραχθεί ποσό της τάξης των 30 εκατ. ευρώ, εάν υποτεθεί ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου για τον επόμενο μήνα κυμανθεί σε παρόμοια επίπεδα με αυτά του Αυγούστου του 2023. Πρόκειται για ένα ποσό που υπολογίζεται ότι επαρκεί για να καλύψει τις επιδοτήσεις που θα απαιτηθεί να δοθούν στα νοικοκυριά για τον Αύγουστο προκειμένου να διαμορφωθούν τα τιμολόγια κοντά στο «κοινωνικά αποδεκτό κόστος» των 15 λεπτών ανά κιλοβατώρα, με δεδομένες τις ενδείξεις αυτοσυγκράτησης που στέλνει η αγορά ενέργειας:

Η μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρισμού για τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στα 135,18 ευρώ/ ΜWh, δηλαδή σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα από τον Ιούνιο (98,9 ευρώ/ΜWh), αλλά χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα των 200-250 ευρώ στο ζενίθ της περιφερειακής κρίσης χονδρεμπορικών τιμών στα χρηματιστήρια της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης στα μέσα του μήνα που προδιάγραφαν ότι ο Ιούλιος μπορεί να κλείσει κοντά στα 150 ευρώ/MWh. Την ίδια στιγμή, οι κινήσεις των παρόχων στον κλάδο προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος δείχνουν ότι η κρίσιμη μάζα των κυμαινόμενων τιμολογίων για τον Αύγουστο κατά πάσα πιθανότητα θα είναι κοντά στα 16-18 λεπτά την κιλοβατώρα (που σημαίνει ότι θα χρειαστεί μικρή επιδότηση για την επίτευξη του πιθανολογούμενου στόχου των 15 λεπτών ανά κιλοβατώρα). Δείχνουν επίσης ότι η αγορά άκουσε το μήνυμα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ για επέκταση της «αυτοσυγκράτησης» και στα τιμολόγια των επιχειρήσεων, που μένουν εκτός του κάδρου των επιδοτήσεων λόγω των περιορισμών που επιβάλλει η κοινοτική νομοθεσία.

Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος που εξελίχθηκαν τα πράγματα μετά την εξαγγελία των μέτρων και υπό το πρίσμα της εξομάλυνσης της κατάστασης στον «διάδρομο» Βουλγαρία-Ρουμανία-Ουγγαρία (με την υποχώρηση του καύσωνα διαρκείας και την εκτόνωση των προβλημάτων στις διασυνδέσεις) φαίνεται να οδήγησε την κυβέρνηση σε επανασχεδιασμό του μέτρου, κατά τρόπο ώστε να είναι πιο ήπιο και να ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες και ανάγκες. Διότι εάν είχε ακολουθηθεί ο αρχικός σχεδιασμός για επιβολή της έκτακτης εισφοράς από τον Ιούλιο, τότε θα είχε εισπραχθεί σύμφωνα με τους υπολογισμούς ένα ποσό κοντά στα 48-50 εκατ. ευρώ, πολύ μεγαλύτερο από αυτό που θα χρειαζόταν για τις επιδοτήσεις, με δεδομένο ότι η συγκράτηση των αυξήσεων από τους παρόχους και η μερική εξομάλυνση των τιμών χονδρικής «χαμήλωσαν τον πήχη».

Με το τοπίο για την έκτακτη εισφορά στους παραγωγούς να έχει ξεκαθαρίσει, η «μπάλα» περνάει στο γήπεδο των παρόχων που θα ανακοινώσουν αύριο τα τιμολόγια του Αυγούστου. Η τελευταία πράξη της άσκησης θα είναι οι επιδοτήσεις που θα ανακοινωθούν μεθαύριο Παρασκευή και θα δημιουργήσουν ένα νέο τοπίο για τους καταναλωτές που θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ πράσινων, κίτρινων και μπλε τιμολογίων.

Τιμολόγιο ΓΑΙΑ

Η έκτακτη εισφορά για το φυσικό αέριο δεν ήταν η μοναδική ενεργειακή ρύθμιση της τροπολογίας. Περιλαμβάνεται και μια ακόμη ρύθμιση που τιτλοφορείται «μέτρα ελάφρυνσης του κόστους ενέργειας στον πρωτογενή τομέα», με την οποία το ΥΠΕΝ επιχειρεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας που βαρύνει τους κατόχους αγροτικών συνδέσεων και τους Γενικούς και Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ). Ειδικότερα ορίζεται ότι οι αγρότες και οι ΓΟΕΒ- ΤΟΕΒ εντάσσονται στο ευνοϊκό τιμολόγιο ΓΑΙΑ για τις συνδέσεις που κατέχουν και μπορούν εφόσον το επιθυμούν να μεταπέσουν σε άλλο προϊόν προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς οικονομική επιβάρυνση γι’ αυτούς.  Στόχος είναι η επέκταση από 1η Αυγούστου της εφαρμογής του ειδικού τιμολογίου ΓΑΙΑ στο σύνολο των δικαιούχων του πρωτογενούς τομέα (αγρότες) προκειμένου να ωφεληθούν από το χαμηλότερο κόστος ηλεκτρισμού που αυτό εξασφαλίζει. Οι κάτοχοι των συνδέσεων που εντάσσονται στο τιμολόγιο ΓΑΙΑ εντάσσονται και σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών σε περίπτωση που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς προμηθευτή ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη