Με το βλέμμα στραμμένο στις διακυμάνσεις στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού, το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα σταθεροποιηθούν οι τιμές ή θα δούμε μια νέα έκρηξη τιμών που θα συμπαρασύρει τα τιμολόγια ρεύματος. Στην ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας υπάρχει η εκτίμηση πως θα δούμε συγκρατημένες τιμές και πλέον στη Μεσογείων προετοιμάζονται για τις επόμενες κινήσεις προστασίας των καταναλωτών. Εκτός από τον έκτακτο φόρο στους ηλεκτροπαραγωγούς θα υπάρχουν οι επιδοτήσεις στο ρεύμα που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.

Η αγορά αντιμετωπίζει με επιφύλαξη την αποτελεσματικότητα των μέτρων, δεδομένου ότι η έκτακτη εισφορά είχε εφαρμοστεί ξανά το 2022 όταν οι τιμές του φυσικού αερίου (TTF) ήταν πάνω από τα 150 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ τώρα κινούνται κοντά στα 34 ευρώ. Το συγκεκριμένο μέτρο είχε εφαρμοστεί την περίοδο της ενεργειακής κρίσης και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2022 όταν επιβλήθηκε έκτακτη εισφορά 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα και τροποποιήθηκε τον Μάρτιο του 2023 με την εφαρμογή ειδικής εισφοράς 5% επί της τιμής του φυσικού αερίου TTF. Με το συγκεκριμένο μέτρο που καταργήθηκε στις αρχές του χρόνου η κυβέρνηση συγκέντρωσε έσοδα για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Η επαναφορά της εισφοράς έχει και πάλι αυτή τη λογική, αλλά όπως λένε παράγοντες της αγοράς οι τιμές στη χονδρική βρίσκονται σε υποχώρηση και αποτελεί ένα βιαστικό μέτρο.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο energygame.gr, η εισφορά στους ηλεκτροπαραγωγούς θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τις τιμές στη χονδρική, δημιουργώντας στη συνέχεια την ανάγκη για έναν νέο κύκλο επιδοτήσεων. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως οι καταναλωτές πρέπει να στραφούν τελικά σε σταθερά τιμολόγια, ενώ τονίζουν την ανάγκη να υπάρχει ένα έμμεσο πλαφόν μέσω της λειτουργίας αγοράς διαθέσιμης ισχύος. Με αυτά τα δύο εργαλεία όπως αναφέρουν θα μπορούν να δοθούν πειστικές απαντήσεις. Μάλιστα να σημειωθεί πως οι αγορές διαθέσιμης ισχύος εφαρμόζονται ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και αποτελούν ένα κομβικό κομμάτι στο «παζλ» του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Αναφορικά με τις διακυμάνσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας το προηγούμενο διάστημα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, υπήρξε ορθή λειτουργία, καθώς χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αγόραζαν ενέργεια για να μην φτάσουν σε μπλακ-άουτ, άρα καλύφθηκε η αυξημένη ζήτηση. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός πως «φθηνό» ρεύμα από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης δεν κατάφερε να φθάσει στην Ανατολική Ευρώπη, λόγω προβλημάτων στις διασυνοριακές διασυνδέσεις.

Να σημειωθεί πως η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος «κλειδώνει» για το μήνα Ιούλιο στα 135,18 ευρώ, από 98,89 που ήταν τον Ιούνιο, βέβαια σήμερα κινείται πολύ χαμηλά σε σχέση με άλλες μέρες και συγκεκριμένα στα 108,78 ευρώ, ανά μεγαβατώρα, δηλαδή σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Διαβάστε ακόμη