Στη νέα τηλεδιάσκεψη που θα γίνει τη Δευτέρα 12 Αυγούστου και στην οποία θα συμμετέχουν αξιωματούχοι της Κομισιόν, στελέχη του ΑΔΜΗΕ, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Κύπρου (ΡΑΕΚ) αλλά και κυβερνητικοί παράγοντες θα κριθεί το μέλλον της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου, Great Sea Interconnector. Εκτιμάται ότι μέχρι τότε θα έχει ληφθεί η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Κύπρου (ΡΑΕΚ), επί του αιτήματος του φορέα υλοποίησης που είναι ο ΑΔΜΗΕ η ανάκτηση δαπανών του έργου να γίνει κατά την κατασκευαστική περίοδο, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2025.
Κατά τη χθεσινή έκτακτη (και πολύωρη) συνεδρίαση της Επιτροπής Ενέργειας της Κυπριακής Βουλής στην οποία συζητήθηκαν μεν εκτενώς οι εξελίξεις γύρω από το GSI, αλλά την “παράσταση” έκλεψε το ακανθώδες θέμα του Τερματικού LNG στο Βασιλικό, στελέχη της ΡΑΕΚ υποστήριξαν ότι η απόφαση θα ληφθεί πριν το τέλος Αυγούστου. Παράλληλα, σύμφωνα με κυπριακά δημοσιεύματα ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕΚ, κ. Άλκης Φιλίππου, υποστήριξε στην Επιτροπή ότι ζητήθηκαν εγγυήσεις από τον ΑΔΜΗΕ ότι δεν θα αυξηθεί το τελικό κόστος του έργου πέραν των 1.9 δισ. που έχει προϋπολογιστεί.
Ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Παπαναστασίου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών που συμμετείχαν στην Επιτροπή επεσήμανε πως στους επόμενους τρεις μήνες θα ληφθεί η απόφαση για το αν η κυπριακή κυβέρνηση θα είναι μέτοχος του έργου. Μάλιστα, αναφορικά με τη μελέτη κόστους οφέλους σημείωσε πως βρίσκεται στις προθέσεις της κυπριακής κυβέρνησης να δοθεί στο κοινοβούλιο. Επιπλέον, ο υπουργός Ενέργειας υπογράμμισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία έκρινε πιο ορθό να συμμετέχει στο έργο ως μέτοχος.
Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου προχώρησε στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την επιλογή του διεθνούς οίκου που θα αξιολογήσει τη μελέτη κόστους-οφέλους για το έργο που παρέδωσε ο ΑΔΜΗΕ. Εκτός από τη μελέτη θα αξιολογηθεί και το επιχειρηματικό πλάνο που θα κρίνει τη συμμετοχή της κυπριακής πλευράς στο μετοχικό σχήμα του έργου.
Όσον αφορά το Τερματικό LNG στο Βασιλικό για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα από το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) και διαιτησία στο Λονδίνο με τους Κινέζους της CPP, ο κ. Παπαναστασίου δήλωσε ότι η κυβέρνηση αναμένεται να βγει σε προσφορές, δηλαδή να εκκινήσει διαγωνιστική διαδικασία για την ολοκλήρωση των εργασιών στην προβλήτα και τις χερσαίες υποδομές του τερματικού φυσικού αερίου στο Βασιλικό αλλά και για ενοικίαση πλωτής μονάδας επαναεριοποίησης αερίου, σε περίπτωση που το πλοίο «Προμηθέας» δεν φτάσει έγκαιρα στην Κύπρο από τη Σαγκάη.
Διαβάστε ακόμη