Αναβρασμός επικρατεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που μένουν «εκτός κάδρου» των νέων επιδοτήσεων που έχει προαναγγείλει το ΥΠΕΝ, τη στιγμή που κάποιες εξ αυτών καλούνται να επιστρέψουν μέρος των παλαιών επιδοτήσεων που είχαν λάβει την περίοδο της ενεργειακής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό, οι επαγγελματικοί φορείς ζητούν την επέκταση των επιδοτήσεων και στα επαγγελματικά τιμολόγια. Υπενθυμίζεται, πως οι επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση λίγες ημέρες πριν αφορούν τους οικιακούς λογαριασμούς.
Το ενεργειακό κόστος είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, ειδικά οι ενεργοβόρες. Μάλιστα, όπως αναφέρουν φορείς της αγοράς, ο λογαριασμός ρεύματος μπορεί να είναι εξίσου υψηλός με το ενοίκιο του κτιρίου όπου στεγάζεται η επιχείρησή τους, οπότε κάνουν λόγο για δυσβάστακτο κόστος. O πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΕΑ) κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου μιλώντας στο energygame.gr χαρακτηρίζει αδιανόητο ότι εξαιρέθηκαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις επιδοτήσεις ρεύματος και θεωρεί ότι η επερχόμενη αύξηση κατά 20% των λογαριασμών της ενέργειας σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα πυροδοτήσει τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με επαγγελματίες του κλάδου οι αυξημένες αυτές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, θα επιβαρύνουν τόσο τις επιχειρήσεις τους που θα αναγκαστούν να τις περάσουν στην τιμή του προϊόντος, γιατί αλλιώς θα κλείσουν…
Για τη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας στο επιχειρείν κάνει λόγο στο energygame.gr ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΒΕΑ) Παύλος Ραβάνης, τονίζοντας -αναφερόμενος στην επιστροφή μέρους των επιδοτήσεων- πως τα ποσά από τους λογαριασμούς είναι άμεσα απαιτητά. Για τις διαφαινόμενες αυξήσεις των λογαριασμών ρεύματος επισημαίνει αφενός ότι υποχρεωτικά αυτές θα περάσουν στα προϊόντα, αφετέρου θα επιβαρυνθεί ο καταναλωτής.
Ο κ. Χατζηθεοδοσίου από την πλευρά του υπογραμμίζει πως οι επιχειρήσεις που έλαβαν τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς με τις επιστροφές επιδοτήσεων αδυνατούν να πληρώσουν τα ποσά και οδηγούνται προ αδιεξόδου. Τουλάχιστον 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται ήδη σε φάση διακανονισμού παλιότερων λογαριασμών, επομένως με αυτή την εξέλιξη απλά σπρώχνονται προς το κλείσιμο εκτιμάει o πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας.
Οι επαγγελματικοί φορείς εκτιμούν πως οι επιδοτήσεις για το ενεργειακό κόστος θα πρέπει να επεκταθούν και στα επαγγελματικά τιμολόγια. «Αφενός για να μην βρεθούν μπροστά στον κίνδυνο κλεισίματος χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφετέρου για να μην αναγκαστούν να αυξήσουν τις τιμές τους, πρέπει να τύχουν των επιδοτήσεων που εξαγγέλθηκαν για τα νοικοκυριά, ώστε οι πολίτες να προστατευτούν ουσιαστικά από την αισχροκέρδεια των ενεργειακών εταιριών», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).
Να σημειωθεί πως η επιστροφή των επιδοτήσεων αφορούσε την περίοδο της ενεργειακής κρίσης και συγκεκριμένα από τον Φεβρουάριο έως τον Δεκέμβριο του 2022 με μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με παροχή ισχύος έως 35 KVA, να καλούνται να επιστρέψουν σημαντικά ποσά που φτάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις και τα 3.500 ευρώ. Οι επιδοτήσεις δόθηκαν χωρίς να υπάρχει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Τον Ιανουάριο του 2023 εκδόθηκε μια κοινή υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία οι προμηθευτές θα έπρεπε να εισπράξουν ένα μέρος από αυτά τα ποσά. Από τότε και με δεδομένο ότι η διαδικασία της συμπλήρωσης από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των υπεύθυνων δηλώσεων κατέληξε σε φιάσκο χρειάστηκε να εκδοθεί μια νέα κοινή υπουργική απόφαση που προβλέπει επανυπολογισμό των ποσών που αφορούν τις κρατικές ενισχύσεις.
Διαβάστε ακόμη